Hlavní obsah

Nad Redlovou „nesvéprávností“ se smráká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti předá policii a státnímu zastupitelství své poznatky vyplývající z výkonu dohledu nad postupem plzeňského okresního soudu ohledně zbavení svéprávnosti podnikatele Michala Redla. Ten je v současnosti ve vazbě jako hlavní obviněný v kauze Dozimetr týkající se korupce a manipulací se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michala Redla přivádí eskorta k soudu.

Článek

„Objevily se tam některé skutečnosti, které jsou závažné a které už nepřísluší nám, ale orgánům činným v trestním řízení, což jim hodláme oznámit a předat podklady,“ řekl v úterý novinářům ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Zlínský podnikatel již v minulosti unikl odsouzení ve dvou kauzách uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. V roce 2007 jeho stíhání v obou případech přerušili žalobci na základě znaleckých posudků, podle kterých byl Redl vážně psychicky nemocný a částečně byla omezena jeho svéprávnost. Okresní soud Plzeň-město pak opakovaně rozhodl o prodloužení Redlova omezení svéprávnosti, naposledy letos v květnu. Tento postup se však nezdál jak policii, která Redla v červnu zatkla a obvinila, tak i resortu spravedlnosti.

Blažek proto v červnu vydal svým podřízeným pokyn k zahájení dohledu nad činností plzeňského soudu týkající se Redla a také k prověření postupu soudních znalců, kteří omezení jeho svéprávnosti navrhovali.

GIBS prověřuje úniky informací v kauze Dozimetr

Krimi

Při následném ministerském zkoumání spisů týkajících se Redlovy svéprávnosti u plzeňského soudu a následného dohledu nad trestními spisy z kauz, ve kterých byl Redl v minulosti obviněn v souvislosti s Krejčířem, vyplynuly určité závěry, o kterých byl Blažek informován od vedoucí odboru dohledu v pondělí.

„A dohodli jsme se, že už to pravděpodobně přesahuje působnost ministerstva a že vhodnější bude s tím seznámit orgány činné v trestním řízení,“ konstatoval ministr. Doplnil, že už od prvopočátku nikdo nedělal „z neznámých důvodů“ kontrolu rozhodnutí soudu týkajících se obviněného podnikatele.

Špatná práce znalců?

„Už od prvotního rozhodnutí zbavení svéprávnosti pana Redla se objevují některé okolnosti, které nejsou běžné a asi se budou muset prošetřit. Otázka je samozřejmě promlčení,“ narážel Blažek na to, že v případě postupu původních znalců z roku 2007 už na ně případná trestní odpovědnost za možný nepravdivý znalecký posudek zřejmě nedopadne.

„Osobní pocit z toho mám takový, že to nevypovídá nic dobrého o tehdejší práci určitých lidí v justici včetně znalců,“ dodal Blažek.

Nový šéf civilní rozvědky se stýkal s obviněným Redlem

Domácí

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří kauzu Dozimetr vyšetřují, však podle dřívějších informací Práva spolu se žalobci prověřují i to, zda skutečně měl být Redl omezen na svéprávnosti už v době vyšetřování kauz kolem Krejčíře.

„Pokud jsem dobře informován, tak na plzeňském soudu už byla i NCOZ, také k tomu zahajují nějaká šetření. Musím teď vést komunikaci se státním zastupitelstvím a zjistit, zda to, co víme my, oni vědí taky, anebo nevědí. Pak jim ty informace doplníme a myslím si, že už je to práce pro ně, nikoli pro náš odbor dohledu, protože ta věc bude asi závažnější,“ uvedl Blažek.

Podle šéfky pražských vrchních žalobců Lenky Bradáčové, jejíž podřízený případ Dozimetr dozoruje, však zatím od ministerstva nic neobdrželi. Navíc míní, že v případě pochybení soudních znalců či soudců by jejich trestní odpovědnost neřešili oni, nýbrž místně příslušné okresní státní zastupitelství. Samotné trestní kauzy kolem DPP se to prý totiž nedotýká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám