Hlavní obsah

Poslanci předčasně ukončili schůzi, svedli to na vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skandálem skončila v pátek schůze Sněmovny. Poslanci odpoledne předčasně ukončili poslední schůzi před parlamentními prázdninami. A svedli to na vládu. Nelíbilo se jim, že se závěru schůze účastní jen tři ministři z osmnáctičlenného kabinetu.

Článek

Jenže z procedurálního hlediska mohla Sněmovna klidně jednat dál. Podle jednacího řádu totiž stačí, když je v jednacím sále za vládu buď premiér nebo někdo z vicepremiérů.

V sále přitom byli tři ministři - práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, školství Petra Buzková a vnitra František Bublan. Škromach je zároveň vicepremiér. Přijel ale o trochu pozdě. Těsně na konec schůze ještě dorazil ministr obrany Karel Kühnl.

Místopředseda dolní komory Ivan Langer (ODS) označil postup členů vlády za skandální a řekl, že v takové atmosféře se nedá jednat. "Vláda tady má být tak, aby se mohly seriozně a vážně projednávat body programu," řekl novinářům.

Škromach jel s majáčkem

Škromach a Buzková oponovali, že Sněmovna mohla pokračovat i za přítomnosti tří členů vlády. Škromach s odkazem na průměrnou přítomnost při projednávání jiných věcí řekl, že tři ministři je dostatečná reprezentace. Procedurálně nic nebrání tomu, aby Sněmovna mohla pokračovat v jednání, řekl. Dodal, že sám tak spěchal na schůzi dolní komory, že nechal zapnout majáček na svém služebním voze.

Langer ale zdůraznil, že přístup vlády není možné akceptovat, protože suverénem je svobodně zvolený parlament a vláda musí respektovat, že zasedá. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik ještě před ukončením schůze poznamenal, že situace navozuje pocit, jakoby ji vláda už za skončenou považovala.

Po dnešním ukončení schůze začaly poslancům parlamentní prázdniny, jež potrvají do začátku září. Přeruší je jen mimořádná schůze 16. srpna, na níž má Sněmovna projednat několik vládních předloh.

Předčasné ukončení schůze Sněmovny přitom není ojedinělou záležitostí. Naposledy ji musel předsedající ukončit před čtrnácti dny, a to kvůli malému počtu poslanců v jednacím sále. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám