Hlavní obsah

Ani nevíme, jestli je to výhra, komentují poslanci výsledky hlasování o manželství pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíme, jestli je to dostatečná výhra k tomu, abychom slavili, komentoval hlasování o manželství pro všechny jeden z předkladatelů návrhu Josef Bernard (STAN). Poslanci totiž ve středu schválili, že stejnopohlavní páry budou moct uzavírat místo manželství partnerství. Také jim nebudou umožněny adopce. Podle zákonodárců Sněmovna schválila maximum toho, co bylo v současném složení možné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec STAN Josef Bernard

Článek

„Došli jsme do stavu, kdy nevíme, jestli je to dostatečná výhra k tomu, abychom slavili. Ale je to ohromný posun do budoucna v tom, jak budou vnímány stejnopohlavní páry,“ komentoval výsledek hlasování Bernard.

„Není to ideální řešení. Stále bohužel budou lidé děleni na dvě kategorie, to nám vadí,“ přidala se i místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Dodala, že výsledkem je to, co bylo aktuálně ve Sněmovně možné. Do budoucna se prý bude dále snažit, aby lidé nebyli děleni na dvě kategorie. „Na druhou stranu se významně zlepšují zejména práva dětí, které vyrůstají se dvěma mámami nebo dvěma táty, a obecně těchto rodin,“ podotkla.

Místo manželství pro všechny bude partnerství, schválili poslanci. Bez adopcí

Domácí

Ve Sněmovně nakonec zvítězil pozměňovací návrh Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO), který sňatky stejnopohlavních párů nenazývá manželství, ale partnerství. Budou mít ale většinu práv a povinností stejnou jako manželé.

Návrh neumožňuje společnou adopci dětí. Zároveň předpokládá, že osvojení dítěte by bylo možné jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z partnerů. Pro pozměňující návrh hlasovalo 118 ze 171 přítomných poslanců.

„Byla to nejzazší mez, do které jsme byli ochotni jít,“ vysvětlil Bernard. Druhý kompromisní pozměňující návrh, který adopce umožňoval, v dolní komoře pohořel. Hlasovalo pro něj jen 66 zákonodárců.

Bernard proto upozorňoval, že se museli rozhodnout, zda podpoří alespoň kompromis bez adopcí. Jinak by totiž hrozilo, že by bylo manželství pro všechny úplně smeteno ze stolu. „Kompromisy mnohých z nás byly za hranou toho, co jsme si dokázali na začátku představit,“ přidala se i poslankyně TOP 09 Martina Ochodnická.

„Tohle bylo zatím nejtěžší rozhodnutí, které jsem v roli poslance musel dělat,“ přiznal poslanec STAN Jan Berki, který jako první z poslanců veřejně učinil coming out. Vysvětlil tak, proč hlasoval i pro pozměňovací návrh, který neumožňuje adopce ani název manželství. „Ale je to pokrok, kterého si cením,“ dodal ke středečnímu hlasování.

Bernard ještě řekl, že je to vyhraná bitva, ne válka. Návrh totiž nyní zamíří do Senátu. „Nyní musíme přesvědčit senátory, aby zákon schválili,“ apeloval. Pak musí novelu občanského zákoníku podepsat prezident.

Řecký parlament schválil manželství pro všechny

Evropa

„Jsme naštvaní a zklamaní“

Zklamání z hlasování na sociálních sítích přiznávají i další poslanci a členové vlády. „Jsem naštvanej, že jsme nedosáhli skutečné rovnosti! Ale nevzdáváme to, budeme bojovat dál. Jednou to vyjde,“ uvedl například na síti X ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Šéf STAN Vít Rakušan upozornil, že on pro změnu občanského zákoníku nakonec nehlasoval. „Ne proto, že bych nepřál stejnopohlavním párům ty dílčí benefity, které jim to přinese. Ale proto, že jsem věřil v úplné narovnání práv. Proto, že jsem pevně přesvědčený, že v roce 2024 si tito lidé v ČR zaslouží mnohem víc než jen drobky z našeho ‚rodinného stolu‘,“ napsal s tím, že je zklamaný.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že je ráda, že se poslancům „aspoň trochu podařilo splatit dluh, který vůči stejnopohlavním párům měli“. „Ale je to pro mě málo,“ přiznala. „Budu nadále bojovat za to, abychom slovo partnerství vyměnili za slovo manželství a přiznali všechna práva,“ slíbila.

Anketa

Souhlasíte s kompromisem nazývat sňatek osob stejného pohlaví partnerstvím?
Ano, je to lepší než název manželství.
51,3 %
Ne, měl by se nazývat manželstvím
26,6 %
Ne, nesouhlasím s uzavíráním sňatků osob stejného pohlaví.
22,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23595 čtenářů.

Podobně se na sociální síti X rozepsal i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Většina společnosti chce manželství pro všechny. Hodiny jsme racionálně argumentovali v jeho prospěch a podle toho i hlasovali. Přesto konzervativní většina Sněmovny plné narovnání práv nepodpořila. Proto nakonec zbyla jediná varianta, která práva queer lidí alespoň zčásti řeší a která má šanci projít i Senátem,“ shrnul hlasování.

Fiala je spokojený

Naopak šéf ODS a premiér Petr Fiala je s výsledkem spokojený. „Rozhodl jsem se podpořit návrh, který zlepšuje postavení stejnopohlavních párů, a to i vůči dětem, které společně vychovávají, a současně zachovává beze změn instituci manželství. Jsem rád, že tento návrh měl podporu většiny Poslanecké sněmovny,“ upozornil.

Místopředseda Sněmovny za hnutí ANO Karel Havlíček na sítích upozornil, že bez hnutí ANO by neprošel Sněmovnou ani „měkčí kompromis“. „Klasika. Vnitřně rozložená pětikoalice předvedla, že nemá šanci shodnout se na zásadních věcech. O budoucnosti stejnopohlavních párů rozhodlo hnutí ANO. A férově. Nikoli manželství, ale partnerství a přiznání naprosté většiny práv jako heterosexuálním párům,“ komentoval.

Stejnopohlavní páry mohou dosud uzavřít pouze registrované partnerství, které ale není plnohodnotným ekvivalentem manželství. Páry nemají nyní nárok například na společné jmění. Po ztrátě partnera či partnerky také nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod.

Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům, rozhodl Vatikán

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám