Hlavní obsah

Poslanci podpořili manželství pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až na čtvrtý pokus se podařilo ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně dokončit první čtení novely občanského zákoníku, která řeší manželství pro všechny. Poslanci zákon poslali do druhého čtení. Dlouhé diskuse se točily primárně kolem toho, zda by se svazek párů stejného pohlaví měl nazývat „manželství“ nebo jinak. Neshodnou se na tom ani strany uvnitř vládní koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla na plénu při apelu na posunutí novely do dalšího čtení, že bude „prostor se dohodnout“.

O tématu sňatků pro stejnopohlavní páry a přiznání jim stejných práv, jako mají heterosexuální páry, se diskutuje dlouhodobě, politici kolem toho však našlapují opatrně.

Tomu odpovídá i průběh projednávání ve Sněmovně, kdy názorová shoda nepanuje ani v táboře vládních poslanců. Lidovci jsou proti, naopak Piráti, TOP 09 či STAN stejnopohlavní sňatky chtějí. Proti je opoziční SPD, hnutí ANO i ODS jsou rozděleny.

Pekarová Adamová se rozplakala v Senátu kvůli manželství pro všechny

Domácí

Značná část Sněmovny a priori ale souhlasí s tím, že by se měla narovnat práva homosexuálních a heterosexuálních párů, co týče například majetkových práv, které mají sezdané heterosexuální páry.

„Mají povinnosti v mnoha ohledech nebo ve všech ohledech stejné,“ apelovala na plénu na poslance šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je jednou z předkladatelů návrhu.

„Musí platit stejně daně jako heterosexuální lidé nebo páry, musí všechny ostatní věci řešit stejně jako my, ale tuto jedinou (manželství) jim vyčleňujeme, máme na ně speciální zákon. Mně to přijde nedůstojné. Přijde mi, že z nich děláme občany jiné kategorie,“ dodala.

Problémem, kolem kterého se točila diskuse na plénu, je však samotné slovo „manželství“, což řada poslanců považuje za jakýsi symbol – a přispívá to k neochotě novelu projednat.

„Já mám problém s tím názvem, ale nemám problém s tím vnitřkem. Myslím, že Poslanecká sněmovna je rozdělená na dvě půlky, tudíž se ten název musí vyřešit,“ popsala svůj postoj poslankyně ANO Berenika Peštová.

Hovězí je hovězí, kuřecí je kuřecí. Všechno má svoje názvy. Pro mě manželství vždycky zůstane svazkem mezi mužem a ženou
poslanec KDU-ČSL Šimon Heller

„Určitě ale shodu najdeme všichni v tom, že chceme, aby po sobě dědili, aby měli přístup ke svým informacím, aby měli vdovský a vdovecký důchod, který máme my, tak rozumím tomu, žijí spolu,“ dodala.

Dalším jádrem sporu podle ní budou adopce dětí stejnopohlavními páry a rodičovská práva, což avizují také další poslanci.

Svědčí o tom i nesouhlasné reakce části poslanců na projev Jana Síly z SPD, podle něhož uzákonění manželství pro všechny mimo jiné podpoří byznys center pro asistovanou reprodukci.

„Může to mít nedozírné negativní následky pro budoucnost lidské populace. Pokud na to budete mít, tak si v blízké budoucnosti koupíte dítě jako domácího mazlíčka,“ prohlásil například s tím, že obecně však pro narovnání práv je.

„Tohle byla opravdu síla,“ reagovala následně na Sílův proslov například poslankyně ANO Taťána Malá.

Koalice se neshoduje

S termínem „manželství“ nesouhlasí například ani šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek.

„Tisíce let trvá manželství jako svazek muže a ženy. Jestli má společnost fungovat, tak tou základní buňkou musí být rodina – založená na manželství, na vztahu mezi mužem a ženou,“ prohlásil a zároveň neúspěšně navrhl zamítnutí předlohy v prvním čtení. Stejný návrh měl poslanec SPD Zdeněk Kettner.

O přerušení projednávání novely do doby, než se vyjasní možné dopady na český právní řád a další normy, se pak také ve čtvrtek bez úspěchu snažil poslanec ANO Aleš Juchelka.

Poměrně zajímavým přirovnáním podpořil Dufka jeho stranický kolega Šimon Heller.

„Jsem z Jihočeského kraje, to je mimochodem zemědělský kraj. Prostě u nás na jihu Čech je hovězí hovězí, kuřecí je kuřecí. Všechno má svoje názvy. Pro mě manželství vždycky zůstane svazkem mezi mužem a ženou,“ prohlásil.

Podle místopředsedy Sněmovny a poslance ODS Jana Skopečka zase manželství nemá jen potvrzovat lásku mezi dvěma lidmi, ale „je tu kvůli vytvoření stabilního, bezpečného a přirozeného prostoru pro narození a výchovu dětí“.

Z manželství pro všechny se stala politická hra

Domácí

I kvůli očividné rozpolcenosti dolní komory parlamentu Pekarová Adamová ujistila, že předkladatelé novely jsou připraveni o všech parametrech diskutovat, ať už to bude o rodičovských právech či skloňovaném názvu.

„Může se stát, že tomu nakonec nebudeme říkat manželství,“ připustila šéfka TOP 09.

Poslanci si i v návaznosti na to odhlasovali prodloužení lhůty na projednání o 60 dní. Kdy by mohlo dojít k druhému čtení, je ale momentálně krajně nejisté, jelikož se dají při dalších obsáhlých diskusích očekávat tvrdé názorové střety.

„Bojím se a vyzývám tuhle Sněmovnu, abychom se nezasekli na tom slově manželství. Pojďme se opravdu bavit o těch právech, zprůchodněme tento bod a ti, o kterých jednáme, se dočkají stejných práv, po kterých volají,“ apeloval na kolegy v sále poslanec ODS Pavel Kašník.

„Musím říct, že moji homosexuálně orientovaní známí opravdu ve velké většině nelpí na názvu manželství,“ dodal.

Pro posunutí novely k projednání ve druhém čtení ústavně-právním výborem nakonec hlasovalo 106 poslanců z 138 přítomných. Proti bylo 16 poslanců, primárně z SPD. Předlohu prodiskutuje také Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti.

Manželství jako svazek muže a ženy v Ústavě?

Poslanci následně dle politické dohody dali šanci také souvisejícímu návrhu z pera poslanců Marka Výborného (KDU-ČSL), Marka Bendy (ODS) a dalších na úpravu Listiny základních práv a svobod, která naopak zakotvuje manželství jako svazek muže a ženy.

„Rodina představuje základní jednotku společnosti. Jádrem rodiny je manželský svazek muže a ženy, kolem nějž vzniká rodina a který je primárním sociálním prostředím, v němž jsou plozeny a vychovávány děti, ale vedle toho také zajišťovány potřeby stárnoucích rodičů. Rodina vznikající na podkladě manželského svazku má zvýšené předpoklady pro zdravý a plnohodnotný vývoj,“ stojí například v důvodové zprávě.

Stejně jako novela občanského zákoníku i tato předloha neúspěšně čelila návrhu na zamítnutí už v úvodním kole. Návrh vznesla pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

„Zakotvení manželství jako muže a ženy nemá v Ústavě žádná ze západních zemí, všechny země na západ od nás, s výjimkou Itálie, mají už uzákoněno manželství pro stejnopohlavní páry. Tato změna nikomu nepomůže, a naopak může životy mnoha lidí ještě zhoršit,“ zdůvodnila Kocmanová.

Nyní novela zamíří v rámci druhého čtení k projednání ve lhůtě prodloužené taktéž o 60 dní do ústavně-právního výboru. Pro hlasovalo 124 poslanců ze 132 přítomných. Proti byl jeden poslanec STAN. Na stůl předlohu dostane taktéž Stálá komise pro rodinu a rovné příležitosti.

„Chceme-li se všichni snažit o nějaký kulturní mír v této zemi, tak je nejsprávnější, aby prošla úprava partnerství tak, jak bylo deklarováno předkladateli, že netrvají na názvu manželství, která zrovnoprávní homosexuální právy na úroveň řádného manželství, a současně prošla novela Listiny práv a svobod, která řekne, že slova mají svůj skutečný význam. Pak si myslím, že dáváme jasný signál, že jsme tento problém vyřešili,“ prohlásil těsně před hlasováním jeden z předkladatelů a předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Nacher: Chceme pomoci stejnopohlavním párům v jejich strastech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám