Hlavní obsah

Nacher: Chceme pomoci stejnopohlavním párům v jejich strastech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec ANO Patrik Nacher zřejmě jako většina poslanců ANO podpoří návrh lidovců, aby byla stejnopohlavním párům přiznána všechna práva, ale aby se jejich sňatek nenazýval manželstvím, nýbrž partnerstvím. Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Politik a poslanec za Hnutí ANO Patrik Nacher

Článek

Podpoříte to vy a další poslanci ANO?

Od začátku říkám, narovnejme práva, ale nenazývejme to manželstvím. Lidovci se vkrádají do otevřených dveří, protože jsem měl podobný návrh připravený už v minulém volebním období. Ale problém byl, že aktivisté, kteří proti mně rozjeli velmi drsnou kampaň, říkali: všechno, nebo nic. Proto jsem ten návrh schoval do šuplíku. Jsem teď zvědav, jak se aktivisté postaví k lidoveckému návrhu.

Záleží hlavně na tom, co poslanci.

Většina ANO se k tomu asi postaví kladně, protože v minulosti mému návrhu vyjádřili podporu. Protože chceme pomoci těm lidem v každodenních strastech. Záleží také na tom, jak ten lidovecký návrh vypadá.

Narovnává všechna práva vyjma adopcí, ale počítá s osvojením dětí partnera.

Já jsem navrhoval i adopce, protože jsem chtěl narovnat situa­ci, kdy už dnes může adoptovat dítě jeden dospělý. Tak proč by to nemohli udělat dva dospělí? Já jsem principiálně pro, ale jsem zvědav na reakci těch aktivistů, kteří chtějí všechno, protože jejich aktivity mohou poškodit celou komunitu.

Lidovci nabízejí gayům stejná práva, ale ne manželství

Domácí

Nemohu mluvit za celé ANO, protože asi třetina je pro, třetina proti a třetina je mezi. Ale pokud budou narovnána práva a nebude se to jmenovat manželství, tak to asi většina podpoří.

Nestane se z toho politikum jako před sedmnácti lety, kdy se rozhodovalo o registrovaném partnerství a ten zákon se stal bojištěm mezi vládní ČSSD a opoziční ODS? Nakonec zákon prošel díky dvěma statečným poslancům ODS.

Určitě je to politikum, ale nikdo nebude nařizovat poslancům, jak mají hlasovat. Takto je to ve všech klubech. I když jsem slyšel, že ve STAN je řada poslanců, kteří jsou proti, ale nesmějí vystupovat. Zatímco u nás jsou odpůrci, příznivci nebo lidi jako já, který konzistentně říká, jsem pro narovnání práv, ale neříkejme tomu manželství.

A proč vám to vadí?

Stejně jako je to symbol pro aktivisty, tak je to symbol i pro mě. Vadí mi relativizování všeho. Dnes se relativizuje, že jsou dvě pohlaví. Zpochybňuje se rodné číslo, protože je z něj poznat, zda jste muž, nebo žena. A nelíbí se mi ani relativizace manželství.

(Sněmovna už otevřela úvodní debatu o uzákonění možnosti manželství pro stejnopohlavní páry, ale nedokončila ji. O novele občanského zákoníku by podle koalice mohli poslanci v prvním čtení rozhodovat 29. června.)

Sněmovno, hlasuj! Iniciativa vyzvala politiky, aby jednala o manželství pro všechny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám