Hlavní obsah

Poslanci ODS schválili trojkoaliční vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanecký klub ODS podpoří v hlasování o důvěře vládě trojkoaliční projekt ODS s KDU-ČSL a Stranou zelených. Rozhodl o tom na svém středečním zasedání. Ze své kritiky tak slevili členové pražské ODS, kterým vadil postup vedení při vyjednávání koaliční smlouvy. Hlasování se jeden poslanec zdržel. Podle informací ČTK to byla Alena Páralová.

Článek

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku prý měla výhrady k záměrům chystané vlády v sociální oblasti.

"Debata byla otevřená, velni věcná a velmi přímá a velmi bouřlivá. Rozhodnutí klubu je vysoce cenné a vyjadřuje politickou vůli," řekl předseda pražských občanských demokratů a poslanec Jan Bürgermeister. Řešení není podle něj ideální, ale je možné.

Podle vyjádření pražských představitelů z minulých dnů občanští demokraté příliš ustoupili požadavkům svých partnerů. Vadí jim zejména ponechání lidovcům křesla ministra financí a pro místní rozvoj.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek na kritiku reagoval slovy, že pražská organizace se snaží prosadit do republikové politiky model, který vychází z dlouholeté spolupráce ODS a ČSSD na radnici hlavního města a který se vyznačuje "velmi podivnými praktikami". [celá zpráva]

Koaliční vládu již v úterý podpořili senátoři ODS. Ve čtvrtek se sejde Výkonná rada strany.

ODS se bude ucházet o podporu u ČSSD

Úterní grémium ODS rozhodlo, že bude jednat o podpoře nové vlády i s ČSSD. Topolánek uvedl, že jeho strana má zájem na podpoře ze strany sociálních demokratů a to nejen institucionální.

Premiér tak naznačil, že spoléhá na hlasy jednotlivých poslanců ČSSD, kteří nejsou spokojení se současným kroky jejich vedení. Poslanci Michal Pohanka a Miloš Melčák, kteří v minulých týdnech opustili poslanecký klub soc. dem. a o kterých se spekuluje jako o těch, kteří by mohli Topolánkově vládě dát důvěru, se ale nechali slyšet, že trojkoaliční vládu s největší pravděpodobností nepodpoří.

Vadí jim totiž, že program nové vlády předurčuje škrty ve výdajích v sociální oblasti nebo například zavedení některých poplatků ve zdravotnictví. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Klaus neřekl, kdy jmenuje Topolánkovu vládu

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nedonesl v úterý prezidentu Václavu Klausovi úplný seznam ministrů své vlády. KDU-ČSL totiž rozhodne o náhradníkovi Simeony...

Zvrat: ČSSD je ochotna dát ODS třetí pokus

ČSSD chce, aby předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD) rezignoval na svou funkci ještě v průběhu druhého pokusu o sestavení vlády. Ještě během druhého pokusu...

Výběr článků

Načítám