Hlavní obsah

Poslanci ODS ochránili Topolánka před smažením

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrtek měl být pro odstupujícího premiéra Mirka Topolánka a jeho ministry krušným dnem. Poprvé měli být vystaveni ostré palbě otázek svých protivníků z ČSSD, a to při premiéře sněmovních interpelací na předsedu vlády a ministry. Opak se ale stal pravdou.

Článek

Topolánek místo odpovědí na dotěrné otázky mohl nerušeně hovořit o prioritách své vlády či o přebujelé administrativě, kterou za sebou zanechala Paroubkova vláda.

Jak k takové situaci mohlo dojít, když ústní interpelace jsou odjakživa příležitostí opozice, jak smažit vládu? Vysvětlení je snadné. Topolánkovi poslanci vytvořili kolem svého premiéra a ministrů kruhovou obranu, která rozmělnila síly opozice. Do ústních interpelací, jež se losují, se totiž přihlásili v takové míře, že sociálním demokratům a komunistům znemožnili téměř dvouhodinový blok otázek a odpovědí ovládnout.

Ani Rath nestačil

Soc. dem. příliš nepomohlo ani to, že do interpelací vyslala prostořekého exministra zdravotnictví Davida Ratha. Ten se dostal ke slovu pouze jednou z chystaných tří interpelací, když se dotázal premiéra, zda by nechtěl vrátit 90 tisíc od Hutnické pojišťovny, které získala jeho společnost Becario na golfový turnaj.

Ačkoli Topolánek na tuto otázku nereagoval, Rathovi odpověděl, že si nemusel hledat detektivní kancelář na informace kolem společnosti, neboť všechny údaje, včetně účetnictví, jsou podle něj veřejné. Exministru zdravotnictví připomněl, že také má jistě rád golf, když se nechal vyfotit s šéfem farmaceutické firmy, který byl současně členem kategorizační komise ministerstva.

Vládě bylo líto, že interpelace končí

"Vážený pane premiére, budete pokračovat v nastoleném trendu vašich předchůdců, a nebo se pokusíte tento nezdravý jev nějak změnit? Stihl jste za dobu vaší vlády už něco v tomto smyslu udělat?", dostal premiér nahrávku od Pavla Hrnčíře, který se tázal na snižování administrativy. Za potlesku a smíchu z levé části sálu pak poslanec stačil v dvouminutovém časovém limitu ocenit svého premiéra slovy: "Za tak krátkou dobu necelých dvou měsíců jste provedl výrazně kladné výsledky, které považuji ne za radikální, ale pozoruhodné."

Ještě lépe na tom byli jeho ministři, kdy díky losování mohli v klidu odpovídat na otázky stranických kolegů a naopak se obout do svých předchůdců ze soc. dem. To když třeba ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič dostal šanci opět připomenout kauzu Budišov. "Šlo o organizovanou akci, přípravu závažného trestného činu," připomněl ministr a předeslal, že se v ní angažovali členové soc. dem., "dnes už jen šibalové".

"To je nám líto, my jsme chtěli pokračovat," zareagoval ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na oznámení místopředsedy komory Lubomíra Zaorálka, že čas pro ústní interpelace uplynul.

Reklama

Související články

Topolánek: na disko mezi hroby jsem neměl chodit

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek uznal, že udělal chybu, když se před týdnem účastnil party spojené s diskotékou v národním památníku na Vítkově, kde byli...

Výběr článků

Načítám