Hlavní obsah

Poslanci nepustili senátora Mejstříka do Sněmovny

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vztahy mezi nejvyššími ústavními institucemi jsou velice napjaté. Po boji Senátu proti prezidentovi, kterému horní komora odmítá jednoho kandidáta na ústavního soudce za druhým, se v úterý naplno projevilo i méně nápadné, ale stejně výrazné nepřátelství mezi oběma komorami Parlamentu.

Foto: Daniela Slezáková

Tour poster

Článek

Poprvé v historii dvoukomorového českého parlamentu totiž poslanci odmítli pustit na své jednání zástupce Senátu. Bylo to při projednávání zákona o zásluhách bývalého prezidenta Edvarda Beneše, který horní komora v březnu odmítla. Stanovisko, proč tak senátoři učinili, měl odůvodnit dnes ve Sněmovně Martin Mejstřík, který patří k největším odpůrcům zmíněného zákona.

Jeho velice ostré stanovisko, které přednesl před třemi týdny v Senátu, pobouřilo poslance napříč stranami natolik, že jeho projev odmítli vyslechnout a Mejstřík tak sledoval jednání Sněmovny pouze na televizní obrazovce v kuloáru. "Je to jistý znak zbabělosti, Sněmovna si myslí, že může cokoli a když si usmyslí, tak nebude s někým diskutovat. Já tu nejsem za Mejstříka, ale za Senát," řekl Právu. Odmítl ale komentovat možnou odvetu ze Senátu.

Mejstříka se zastala Buzková

Přestože ministryně školství Petra Buzková okamžitě reagovala a nazvala postoj některých poslanců k demokraticky zvolenému senátorovi za recesi nehodnou Sněmovny, za hloupou taškařici a klukovinu, nepodařilo se jí rozhodnutí Sněmovny zvrátit.

Někteří poslanci, kteří se neztotožnili s odmítnutím Mejstříka, se mu chodili omlouvat a šéf klubu US-DEU Karel Kühnl pak ve Sněmovně prohlásil, že by se dolní komora měla Senátu omluvit. Poslanci KSČM a ODS poté v kuloáru s krčením ramen komentovali svůj postoj slovy: "Senát si musí rozmyslet, koho nám sem bude posílat."

Oleje do ohně přilili vzápětí dva další senátoři Alexander Novák a Václav Jehlička, když oznámili, že rozhodnutí Sněmovny považují za políček Senátu a proto se dalšího jednání Sněmovny nezúčastní. Sněmovna se tak musela obejít bez stanoviska horní komory k dalším dvěma zákonům, které měli protestující senátoři odůvodňovat.

Beneš opět oceněn

Poslanci poté 123 hlasy proti 29 protlačili zákon, který zní: "Edvard Beneš se zasloužil o stát." Tato jediná věta byla předmětem ročních debat a ostrých střetů mezi politiky. Odpůrci totiž tvrdí, že osoba Beneše je tak rozporuplná, že by se takový deklaratorní zákon přijímat neměl. Zastánci se naopak domnívají, že Benešovy zásluhy o demokracii a českou státnost jsou tak veliké, že zákon je opodstatněný.

Do jejich sporu nyní vstoupí prezident Václav Klaus, který může zákon opět vrátit do Sněmovny. Jeho případné veto budou muset poslanci přehlasovat 101 hlasem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám