Hlavní obsah

Stanjura chce o přesunu financí z rozpočtu kvůli Ukrajině hlasovat přednostně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vyzval na páteční schůzi Sněmovny, jejímž tématem je druhé čtení návrhu státního rozpočtu na letošní rok, aby poslanci přednostně odhlasovali tři pozměňovací návrhy v celkové výši 2,8 miliardy korun, jež souvisí s válkou na Ukrajině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Finance z vládní rozpočtové rezervy mají jít podle Stanjury na pomoci ukrajinským uprchlíkům mířících do Česka, a to konkrétně 1,5 miliardy. Na humanitární pomoc Ukrajině, která čelí masivní invazi ruských vojsk, má jít 300 milionů.

„Vzhledem k tomu, že minulý čtvrtek rozpoutal Vladimír Putin válku na Ukrajině, tak za těch osm dnů nebo sedm dnů, vláda připravila v zásadě tři pozměňující návrhy, které reagují na válečnou situaci na Ukrajině. (...) Schválení uvedených pozměňujících návrhů v kontextu situace považuji za velmi důležité, a pevně věřím, a čerpám i z veřejných zdrojů, že tyto návrhy získají podporu napříč Poslaneckou sněmovnou,” prohlásil při představování návrhů na plénu Sněmovny Stanjura.

Česko pošle na Ukrajinu další zbraně za 17 milionů

Domácí

Miliardové navýšení rozpočtu ministerstva obrany, jež hodlá urychlit modernizaci armády, pak navrhla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Všichni víme, co se děje na Ukrajině, ruská agrese bude mít dlouhodobý dopad i na nás,” uvedla Černochová s tím, že právě proto je důležité co nejvíce urychlit modernizaci armády a dovybavit vojáky novými ručními zbraněmi, ale i další technikou. Podle Černochové jde o první krok, kterým chce vláda zvýšit akceschopnost armády.

Z vládní rezervy mohou poslanci podle Stanjury přesunout asi tři miliardy korun, v případě schválení zmíněných pozměňovacích návrhů by v rezervě zůstalo asi necelých 200 milionů korun. Když se vyčerpají, o dalších úpravách směřujících do rezervy už Sněmovna nebude moci hlasovat, upozornil poslance šéf státní kasy. Ministr doufá, že vznikne politická dohoda o pořadí pozměňovacích návrhů, v němž o nich budou poslanci příští čtvrtek hlasovat.

Vláda navyšuje rozpočet obrany

Domácí

Celkem je ve sněmovním systému kolem stovky poslaneckých návrhů na přesuny peněz uvnitř návrhu rozpočtu. Drtivou většinu z nich předložili opoziční zákonodárci. V 10 hodin, tedy hodinu po začátku schůze, se do rozpravy hlásilo 30 poslanců.

Návrh státního rozpočtu na letošní rok, který připravila vláda Petra Fialy (ODS), počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal ve svém návrhu předešlý kabinet Andreje Babiše (ANO). Rámec počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a s výdaji 1893,2 miliardy a vychází z toho, že růst ekonomiky zrychlí letos na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Průměrná roční inflace by měla stoupnout na 8,5 procenta.

Reklama

Související články

Vláda navyšuje rozpočet obrany

Česko pošle Ukrajině vojenský zdravotní materiál za zhruba 21 milionů, rozhodla ve středu vláda. Kabinet rozhodl také o vyhlášení nouzového stavu nebo navýšení...

Výběr článků

Načítám