Hlavní obsah

Poslanci kývli na zvýšení výdajových rámců. Opozice si podávala Babiše

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní rozpočtový výbor se ve čtvrtek sešel k projednání střednědobých výdajových rámců na příští dva roky. Poslanci doporučili Sněmovně, aby schválila jejich růst o 16 a 27,5 miliardy. Během diskuse si ministr financí Andrej Babiš (ANO) musel vyslechnout posměšky opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem financí Andrejem Babišem

Článek

Výdajové rámce mají vzrůst pro rok 2015 o 16 miliard na 1,169 biliónu a pro rok 2016 o 27,5 miliardy na 1,191 biliónu. Nárůst se bude týkat ministerstva dopravy, zemědělství, průmyslu a obchodu, školství, vnitra a práce a sociálních věcí. Deficit nemá překročit tři procenta HDP.

S návrhem střednědobých výdajových rámců přišel poslance seznámit ministr financí Andrej Babiš. Ten se uvedl slovy, že zatímco jeho předchůdci prý na jednání výboru přišli maximálně jednou za rok, když se pro jednávalo něco důležitého, on už se zúčastnil dvakrát. Uvedl také, že vláda Bohuslava Sobotky přebírala stát ve stavu, kdy byly zastaveny investice, zaměstnanci měli snížené platy a na armádu šlo málo peněz. „Je zajímavé, v jakém stavu se nacházejí úřady, které by měly pro tento stát zabezpečovat ochranu před rozkrádáním spotřební daně,“ prohlásil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Laudát se zastal Kalouska

Varoval také před nefunkčností finančního úřadu, který se podle něj v minulých letech držel strategie být „klientsky přátelský“. Zkritizoval také chybějící stovky úředníků a poddimenzovanost úřadů.

Tím si vysloužil nesouhlasné výkřiky a kývání hlavou opozičních poslanců, zejména Františka Laudáta z TOP 09. Ten Babišovi vmetl, že se nemá co divit, že jsou úřady poddimenzované, když právě on a jeho vládní kolegové dělají na ministerstvech personální čistky. „Pokud budete, pane ministře, vyhazovat kvalifikované lidi z jakýchkoli resortů, tak pak vám nebudou stačit ani mraky úředníků na to, abyste podal alespoň zbla nějaký základní výkon,“ prohlásil.

Zastal se také svého stranického kolegy Miroslava Kalouska proti Babišovým slovům zkraje schůze. „Jak ministr financí Fischer, tak zejména Kalousek tady byli při projednávání všech důležitých materiálů,“ uvedl. „Pane ministře, buď se poptejte, nebo neříkejte, že to tak bylo,“ doporučil.

Mimo mísu, stěžovala si opozice

Babišovi pak ještě vyčetl, že jeho proslov byl zcela mimo mísu. „To, co jste tady povídal, vlastně vůbec nesouviselo s tématem. Já už začínám mít opravdu vážné pochybnosti, zda jste schopen se připravit na jednání a mluvit k těmhle zásadním věcem,“ řekl.

Stejnou rétoriku použil i poslanec ODS Adolf Beznoska, který Babiše zkritizoval za to, že dokola opakuje stejných pět vět, které ale nebylo třeba sdělovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám