Hlavní obsah

375 miliard korun. Sněmovna schválila zvýšení schodku rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v úterý ve třetím čtení rozhodli o zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 375 miliard korun. Vláda Petra Fialy (ODS) navrhla zvýšit jeho výdaje, příjmy i schodek hlavně kvůli následkům ruské invaze na Ukrajinu. Důvodem jsou podle ní také výdaje na řešení vysokého růstu cen, a to hlavně energií.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: ČTK

 
Článek

Pro schválení novely hlasovalo 86 přítomných poslanců stran vládní koalice, opoziční kluby ANO a SPD hlasovaly proti. Opozice však podpořila oba návrhy, které zvyšovaly schodek rozpočtu.

Původně kabinet navrhl zvýšit schodek o 50 miliard na 330 miliard korun. K návrhu vlády přidala Sněmovna navíc 38 miliard na energie a sedm miliard na sociální věci.

„Dohnalo vás to. Přesto, že máte o 127 miliard na příjmech navíc, tak jste schválili schodek, který my jsme rozpočtovali na rok 2022. Za válku na Ukrajině to neschováte a dobře to víte,“ reagovala na schválení rozpočtu na plénu šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Vláda expremiéra Andreje Babiše (ANO), ve které byla Schillerová ministryní financí, počítala na rok 2022 s deficitem 380 miliard korun.

Hrad přišel o 30 milionů

Jednání ve Sněmovně provázala několikahodinová diskuse. Změny představil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), na jeho slova navázali další řečníci zejména z opozičních lavic.

Opozice vznesla několik desítek pozměňovacích návrhů na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, ale žádný návrh neprošel. Prošly tak jen návrhy z řad koaličních poslanců či z pera ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), jež navrhl zvýšit schodek o zmíněných 7 miliard na sociální výdaje.

Skupina vládních poslanců chce odebrat Hradu 30 milionů. Kvůli Balákovi

Domácí

Sněmovna naopak odebrala v dílčím hlasování o rozpočtové novele 30 milionů korun prezidentské kanceláři, jak navrhovala skupina koaličních poslanců vedená lidovcem Šimonem Hellerem.

„Pro nás bylo problematické, že peníze mají jít na investice, o kterých rozhoduje pravomocně odsouzený manažer v Lesní správě Lány,“ řekl k tomu dříve Novinkám spoluautor Jakub Michálek (Piráti).

Reklama

Výběr článků

Načítám