Hlavní obsah
Online

Drtivá většina ministrů nepřišla na interpelace. Na dotazy opozice odpovídali pouze tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z celkem 55 zaregistrovaných ústních interpelací dostali ve čtvrtek odpoledne opoziční poslanci odpovědi pouze na pár z nich. Většina ministrů včetně premiéra Petra Fialy (ODS) se totiž omluvila a na dotazy mohli odpovídat pouze tři přítomní ministři. Opoziční poslanci nepřítomnost členů vlády kritizovali a rychlé odbavení dotazů, které trvalo zhruba hodinu a půl, označili za „rekord“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) byl jedním z mála členů vlády, kteří ve čtvrtek dorazili na interpelace.

Článek

„Příště bude možná lepší taktika dávat interpelace na ministry, kteří tady budou, a ne na to, co nás doopravdy zajímá,“ rýpnul si na plénu Sněmovny do vlády například poslanec ANO Patrik Nacher.

Po chvíli se dostal na řadu s dalším dotazem. „To je rekord, s šestatřicítkou v pořadí jsem ještě nikdy nebyl na řadě,“ upozorňoval Nacher na to, jak rychle interpelace odsýpají.

Celkem bylo vylosováno 55 interpelací, z toho 12 na předsedu vlády Petra Fialu (ODS). Položit všechny dotazy trvalo opozičním poslancům přes hodinu a půl. Významný vliv na to mělo i to, že většina ministrů byla omluvena a v jednacím sále byli přítomni pouze šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS), zahraničí Jan Lipavský a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (oba Piráti), tedy tři z celkem sedmnáctičlenného kabinetu.

Opoziční poslanci takový přístup kritizovali a na začátku svých interpelací neopomínali v oslovení zdůrazňovat nepřítomnost daného člena vlády. Už ráno si na počet vládních omluvenek stěžovala poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. „Proč ty interpelace jsou? Je to až jakoby velmi nekorektní a nehorázné vůči poslancům,“ řekla na plénu.

Lidé se budou moci více zapojit do obrany státu, projedná Sněmovna

Domácí

Omluvenku z pracovních důvodů dodal například premiér Petr Fiala (ODS), který ve čtvrtek ráno odletěl na dvoudenní jednání Evropské rady do Bruselu, ale také ministr kultury Martin Baxa či ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Z části dne se omluvili také ministryně obrany Jana Černochová, šéfka resortu vědy a výzkumu Helena Langšádlová.

Z rodinných, zdravotních nebo osobních důvodů na čtvrteční schůzi nedorazili ani šéf resortu školství Vladimír Balaš, ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, vicepremiéři Marian Jurečka a Vít Rakušan či ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Interpelace skončily a s nimi i čtvrteční jednání

Po zhruba hodině a půl skončily ústní interpelace na členy vlády. Původně bylo zaregistrováno 55 interpelací od opozičních poslanců, část z nich se však své prostoru pro dotaz vzdala.

V sále se po celou dobu nacházeli maximálně tři ministři - Zbyněk Stanjura, Jan Lipavský a Ivan Bartoš - z celkem sedmnáctičlenného kabinetu. Přibližně deset ministrů, včetně premiéra Petra Fialy, bylo omluveno. Opoziční poslanci si často na nepřítomnost členů kabinetu stěžovali .

Po položení všech dotazů řídící schůze Věra Kovářová (STAN) jednání přerušila do pátečních 9 hodin ráno.

Rekord, příště budeme interpelovat jen přítomné ministry, prohlašoval Nacher

Že většina ministrů není na interpelacích přítomna, rozhořčilo i poslance ANO Patrika Nachera. „Příště bude možná lepší taktika dávat interpelace na ministry, kteří tady budou, a ne na to, co nás doopravdy zajímá,“ rýpl si do kolegů z koalice během první interpelace.

Po chvíli se ale dostal na řadu s dalším dotazem. „To je rekord, s šestatřicítkou v pořadí jsem ještě nikdy nebyl na řadě,“ upozorňoval Nacher na to, jak rychle interpelace odsýpají.

Začal jste s prodejem majetku od nuly, ptala se Stanjury poslankyně ANO

Poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová se ptala ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na prodej státního majetku. „Začal jste s prodejem majetku od nuly nebo jste navázal na minulou vládu? Víte v tuto chvíli o nějakém majetku, který byste chtěli prodat?“ ptala se.

„Zajímal by mě osud nemovitostí, jako je zámek Štiřín do budoucna. Také by mě zajímalo, jestli o tom budeme diskutovat ve Sněmovně. Myslím, že by to za diskuzi stálo,“ zdůraznila a ocenila, že Stanjura v sále sedí.

Ministr odvětil, že chce inventarizovat 507 státních institucí. „Bude na institucích, aby prokázaly, zda majetek potřebují. Chystáme novelu zákona o majetku státu, kde bychom chtěli mít důvody, kdy dojde k prodeji majetku státu nebo k převodu,“ odpověděl Stanjura na plénu.

Nemá cenu to vykládat do prázdného sálu, stěžoval si Rais

Poslanec ANO Karel Rais se ve své interpelaci chtěl také věnovat platům vysokoškolských pracovníků na univerzitách. „Nemá cenu to tady vykládat do prázdného sálu,“ stěžoval si ale. Ministr školstvé Vladimír Balaš (STAN) je totiž z jednání omluven. Rais tak bude navrhovat tento bod na zařazení do programu schůze v pátek.

Nepříjemný Rakušan

„Vážený pane nepříjemný,“ začal interpelaci na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) poslanec SPD Radek Koten. Následně se svému přeřeku zasmál a Rakušana oslovil „vážený nepřítomný pane ministře vnitra“. Ptal se na zprávu resortu vnitra o extremismu.

Ústní odpovědi se nedočkám, rozčiloval se Kettner

Poslanec SPD Zdeněk Kettner měl dotaz na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) s názvem „zvýšení věku odchodu do důchodu“. „Ministr Jurečka už podruhé není přítomen. Kdybych chtěl písemnou odpověď, podám si písemnou interpelaci,“ rozčiloval se.

„Chtěl jsem se zeptat ministra, jestli myslí vážně rozdělení společnosti, že lidé budou odcházet do důchodu podle náročnosti profese. Tady se neustále mluví o rozdělování společnosti. Budeme hodnotit profesi po profesi?“ nelíbí se mu prvky důchodové reformy. Následně Kettner uvedl, že práva na písemnou odpověď se vzdává a počká si na ústní odpověď.

Hendrych: Hrozí odchod pracovníků vysokých škol

Poslanec ANO Igor Hendrych interpeloval ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) s poznámkou „navýšení mezd pracovníkům vysokých škol“. „Vím, že se tato věc aktuálně řeší. Akademičtí pracovníci mají někdy i o 15 tis méně než pracovníci v regionálním školství. Na podporu toho záměru vznikají petice. Ministr ví, že může hrozit odchod pracovníků vysokých škol,“ upozornil.

„Zajímá mě, v jaké fázi procesu je narovnání stavu, jak dlouho to ještě bude trvat a jaká východiska má pan ministr pro vyřešení této situace,“ ptal se nepřítomného Balaše, který je z jednání také omluven.

Bude se prodávat zámek Štiřín?

Poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová interpeluje ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ohledně případného prodeje zámku Štiřín, který je v majetku resortu.

Lipavský, který je jedním ze tří ministrů přítomných v sále, obratem poslankyni odpověděl. „Zámek Štiřín nebude prodáván. Z pohledu ministerstva, které je zřizovatelem dané příspěvkové organizace jsme důkladně vyhodnotili rentabilitu tohoto zařízení a došli jsme k závěru, že dostatečně nevyužíváme zámek Štiřín. Z toho důvodu jsme oslovili Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), se kterým nyní připravujeme převod toho objektu do jeho dispozice,“ prohlásil šéf resortu zahraničí.

Úřad se podle něj následně pokusí najít vhodného uživatele. Pokud by se to ve státní správě nepovedlo, pak by mohl přijít na řadu prodej.

Na řadě jsou interpelace na ministry

Po dvanácti interpelacích na premiéra přišly na řadu dotazy na ministry. Poslankyně SPD Karla Maříková interpeluje šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Ten je z jednání ale také omluven. V sále sedí například ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský nebo ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (oba Piráti).

Je Petr Pavel provládním kandidátem?

Dvě interpelace na premiér Fialu má poslanec ANO Martin Kolovratník. Zatímco v první se zajímal o rozpočet ministerstva dopravy, v druhé se ptal v souvislosti s očekávaným jmenováním lidovce Petra Hladíka novým ministrem životního prostředí, zda je zvolený prezident Petr Pavel vládním kandidátem či nikoliv.

„Všude slyšíme, že zvolený prezident Petr Pavel není provládním kandidátem. Evidentně čekáte, až se Petr Pavel ujme funkce se vším všudy a automaticky předpokládáte, že pana Hladíka jmenuje. Je tedy Petr Pavel provládním kandidátem, který vám vychází vstříc?,“ ptal se nepřítomného premiéra Kolovratník.

Hoďte ručník do ringu a podejte demisi, vyzval Fialu Lang

„Nechcete už opravdu podat demisi a hodit ručník do ringu?“ ptal se premiéra Fialy (ODS) poslanec ANO Hubert Lang, jehož interpelace se nazývá „odstoupení premiéra“.

„Uvědomujete si, že vaše vláda má hodnocení 3,8? To je nejhorší hodnocení. Na prvním místě je Andrej Babiš, na druhém Tomio Okamura, pak Miloš Zeman. Vy jste až na čtvrtém místě,“ vyčetl předsedovi vlády. „Hoďte ručník do ringu, rozdáme si znovu karty, uděláme rekonstrukci vlády a začneme od znovu,“ vyzval kabinet ještě.

Koten: Zrušení letiště Líně mi připadá jako soukromý zájem ministra

Poslanec SPD Radek Koten se na nepřítomného premiéra obrátil s dotazem týkajícím se záměru zrušení armádního letiště v Plzni-Líních, na jehož místě má vyrůst tzv. Gigafactory.

„Dopoledne jsme tu probírali novelu branného zákona a tam tlačíte strašným způsobem, aby to bylo co nejrychleji projednáno, a na druhé straně chcete zlikvidovat letiště s poměrně dlouhou dráhou, kterou využívá i armáda. A to bez náhrady,“ podotknul Koten.

Připomněl, že zřízení nového, náhradního, letiště by stálo mnoho peněz, ale kvůli potřebným povolením je to podle něj „téměř nemožné“.

„V této situaci zrušíte letiště, které využívá armáda a mě to připadá jako nějaký soukromý finanční zájem jiného ministra, který o tom rozhoduje,“ dodal Koten.

Důchodce jste připravili o tisíce, vyčetla Fialovi poslankyně SPD

Jako první v pořadí jsou pravidelně ústní interpelace na premiéra. Ten je ale v Bruselu na jednání Evropské rady. Opoziční poslanci mu vyčítají jeho neúčast, a tak své interpelace začínají slovy „vážený nepřítomný pane premiére“.

Například poslankyně opozičního hnutí SPD Lucie Šafránková chtěla Fialu upozornit na špatnou situaci „důchodců v exekuci“. „Nedokázali jste zajistit, aby se zdražení promítlo seniorům a sirotkům do zvýšení jejich příspěvků. Připravili jste je tak o tisíce korun,“ vyčetla vládě.

Začaly ústní interpelace

Po obědové pauze poslanci ve 14:30 znovu usedli do svých lavic a chystají se pokládat dotazy členům vlády.

Načítám

Reklama

Výběr článků

Načítám