Hlavní obsah

Babiš se omluvil Kalouskovi za výrok, že „zabil lidi cez padáky.“ Ten s rozpaky přijal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se v pátek na plénu Sněmovny omluvil bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za slova pronesená na schůzi dolní komory před pěti lety. Tehdy na jeho adresu pronesl slova o tom, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Babišovi to nařídil soud. Kalousek vzal Babišovo vystoupení na vědomí.

Andrej Babiš se ve Sněmovně omluvil Miroslavu KalouskoviVideo: psp.cz

 
Článek

Podle Nejvyššího soudu Babiš výrokem zasáhl do osobnostních práv svého letitého politického rivala. Musel se za to omluvit na schůzi Poslanecké sněmovny, také musí zaslat Kalouskovi omluvný dopis.

„Já bych chtěl jenom na závěr říct, že jsem vždy respektoval a plně respektuji soudní rozhodnutí a principy demokratického právního státu. Proto: omlouvám se panu Miroslavu Kalouskovi za slova vyřčená při zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 11. 7. 2018, že rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky,“ uvedl v pátek na plénu Sněmovny Babiš.

Řekl to na konci faktické poznámky, na kterou poslanci mají dvě minuty. Se zástupci koalice se v tu chvíli dohadoval o nákupu letounů F-35. Poslanci přitom mají v pátek schvalovat vládní konsolidační balíček.

Kalousek v reakci na síti X uvedl, že již není členem Poslanecké Sněmovny, a dodal, že bere splnění soudem nařízené povinnosti na vědomí.

„Mrzí mě, že jste promarnil pět let, kdy jste mohl tato slova říct z vlastního rozhodnutí. V takovém případě bych ochotně odpověděl, že Vaši omluvu s radostí přijímám, a věc by byla vyřízená. Za této situace mohu pouze vzít na vědomí, že jste splnil svou povinnost uloženou Vám soudem,“ vzkázal Babišovi.

„Veřejnost by pak měla vzít na vědomí, že Vaše výroky nejsou věrohodné, pokud Vám jejich formulaci neuloží soud,“ uzavřel kauzu kolem výroku šéfa ANO.

Poslanci schválili konsolidační balíček

Ekonomika

Babiš už dříve řekl, že se soudním verdiktem nesouhlasí, ale bude jej respektovat. V minulosti avizoval, že ve věci podá ústavní stížnost.

Kalousek po zveřejnění verdiktu Nejvyššího soudu uvedl, že jej pokládá za dostatečné zadostiučinění. „Teď budu se zájmem čekat, zda Andrej Babiš svoji povinnost splní, či zda se toho budu muset domáhat exekučně,“ uvedl tehdy Kalousek.

Babiš pronesl sporné výroky v roce 2018 na schůzi Sněmovny před hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD. Kalousek předtím Babiše kritizoval za to, že při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo přísahal na zdraví svých dětí.

Žalovanými výroky Babiš narážel na Kalouskovo působení ve funkci náměstka ministra obrany a na několik kontroverzních zakázek z té doby, mezi nimiž byl i nákup padáků VTP-100. V roce 1997 zahynul při seskoku s tímto padákem voják a armáda poté toto vybavení nevyužívala. Nebylo ale prokázáno, že se stal trestný čin.

Babiš se musí omluvit Kalouskovi, nařídil soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám