Hlavní obsah

Poslanci chtějí zvýšit horní hranici poplatků za odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní hranice poplatku za komunální odpad by se mohla zvýšit ze současných 1200 korun na 1800 korun ročně. V rámci pozměňovacího návrhu k vládní novele o místních poplatcích, kterou v úterý projednala Sněmovna ve druhém čtení, o to usiluje skupina poslanců napříč všemi koaličními stranami. Rozhodnout by o tom mohla Sněmovna v třetím čtení za čtrnáct dní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Navrhující poslanci zvýšení limitu o 600 korun zdůvodňují vysokou inflací a růstem cen energií či poplatků za skládkování.

Pokud obce cenu určují podle objemu odpadu, tak by mohly účtovat až 1,8 koruny za litr místo koruny. Pokud se poplatek odvíjí od hmotnosti, tak nová částka by měla být maximálně deset korun namísto nynějších šesti korun.

Rozpočtový výbor tuto úpravu v polovině března nepodpořil. Pokud by ve třetím čtení, které by se mohlo konat za dva týdny, úprava novely prošla, neznamená to, že by automaticky obecní poplatky vzrostly. Zda se tak stane, je na rozhodnutí každé obce.

Podle ministerstva financí obce maximální výši ani nyní nevyužívají, průměrný poplatek je 648 korun ročně.

Vládní novela o místních poplatcích má upravit vyměřování poplatků. Lázeňská města by podle předlohy mohla vybírat poplatek za pobyt i u lázeňské péče, kterou plně hradí zdravotní pojištění včetně ubytování.

Na plně hrazenou lázeňskou péči se nyní na rozdíl od příspěvkové péče, kdy pojišťovna hradí jen léčení, a péče plně placené klientem poplatek z pobytu ze zákona nevztahuje. Novela tento rozdíl odstraňuje. Obec by ale mohla pacienty s plně hrazenou lázeňskou péčí ve vyhlášce od poplatku osvobodit, stojí v důvodové zprávě.

Poslanec vyjde až na 350 tisíc. Kvůli náhradám

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám