Hlavní obsah

Poslanci chtějí vzít vysokým školám 430 miliónů

Novinky, Zdeňka Látková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rektoři vysokých škol jsou v šoku. Hrozí totiž, že Sněmovna sebere pro příští rok 430 miliónů korun z připraveného rozpočtu ministerstva školství. Obávají se proto, že rána dopadne na ně. S návrhem přišel ve středu překvapivě poslanec vládní ČSSD a místopředseda rozpočtového výboru Michal Kraus.

Foto: Metoděj Novák

Největší ostravský obvod Ostrava - Jih se od pátku rozzáří pivními barvami

Článek

Kraus chce převést 430 miliónů korun na jiné účely - zhruba 80 miliónů pro Akademii věd ČR a asi 350 miliónů na konkrétní výdaje v základním školství. Argumentuje tím, že ministerstvo plýtvá.

Rozhodne se v pátek a pokud výbor návrh doporučí, dá se přepokládat, že ho schválí i Sněmovna při rozhodování o celém rozpočtu.

Rektoři se zlobí

Rektoři spolu s ministerstvem žádali na příští rok pro vysoké školy o 5,2 miliardy korun více, z nichž jim nakonec bylo přislíbeno 1,7 miliardy. Teď to vypadá, že nedostanou ani tolik. "Obávám se, že to, co vezmou na příští rok ministerstvu, bude na úkor vysokých škol. Jejich důvody jsou iluzorní. Ministerstvo si podle nich neumí peníze administrovat tak, aby se čerpaly rovnoměrně v průběhu roku. Protože ministerstvo chybilo, my dostaneme méně," reagoval na Krausův návrh rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm.

"Když jsme chtěli 5,2 miliardy korun navíc, říkali nám - mějte rozum - a nakonec slíbili 1,7 miliardy. Pak ale začali křičet hejtmani a lékaři, najednou je 6 miliard na oddlužení nemocnic, ale nám pro změnu vezmou 430 miliónů. Tak to je skandál, tady už není v co věřit," rozčílil se rektor.

Šokován byl i náměstek ministryně pro vysoké školy a vědu Petr Kolář. "Pan poslanec Kraus se tím pravděpodobně odhodlal zaříznout rozvoj vysokých škol. Ty ale nejsou v pozici, kdy by mohly být připraveny o peníze," řekl Právu Kolář.

Kdyby podle něj tento bizarní návrh náhodou prošel, přišly by o investiční prostředky, a to velmi citelně. "Předpokládám totiž, že by se krátilo v oblasti investic a právě investice vysokých škol tvoří v rámci naší kapitoly největší položku," uvedl Kolář. Dodal, že si ani neumí představit, že by muselo ministerstvo škrtat z běžných výdajů. "Znamenalo by to výrazné omezení rozvoje vysokého školství a snížení počtu studentů. To by si snad nikdo netroufl," prohlásil náměstek.

Za velký problém považuje plán některých poslanců šéfka resortu Petra Buzková. "Tyto peníze by v rozpočtu ministerstva citelně chyběly. Ministryně doufá, že Sněmovna při rozhodování o rozpočtu nakonec tento návrh neschválí," řekla Právu Lubomíra Černá z tiskového odboru ministerstva.

Resort prý špatně plánuje investice

"V žádném případě nejde o útok na vysoké školy, ale o tlak na úředníky ministerstva, aby byli schopni prostředky, které jsou určeny právě na vysoké školy do státního rozpočtu zařazovat řádně a tak, aby byly zcela jasně specifikovány," odůvodnil svůj návrh Kraus.

V roce 2003 bylo podle něj na investice do vysokého školství v rozpočtu ministerstva vyčleněno 665 miliónů korun, z toho 100 miliónů takzvaných nespecifikovaných výdajů. Z této částky ale, jak tvrdí Kraus, vysoké školy prostavěly pouze dvě třetiny.

"Takže 200 miliónů propadlo a my jsme je museli přerozdělit na jiné účely. Přesto ale pro rok 2004 ministerstvo zvýšilo částku plánovanou na investice z 665 miliónů na 2,6 miliardy korun. Z toho jsou 1,5 miliardy opět výdaje, které nejsou konkrétně specifikovány, nejsou rozepsány na školy tak, aby bylo zřejmé, jak budou peníze použity. To zavání plýtváním a tím, že tyto prostředky nebudou využity," tvrdí Kraus. Dodal, že to je důvod, proč navrhl převod 430 miliónů.

Kalousek je pro

Krausův nápad podpořil i šéf KDU-ČSL a předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek. "Ministerstvo školství tento rok administruje kapitálové výdaje takovým způsobem, že máme silné obavy, aby to příští rok nebylo ještě horší, když prostředků má být výrazně víc. Stále ještě zůstává obrovský objem investičních prostředků nevyčerpán. A když je vysoké školy dostanou ke konci roku, efektivita jejich využití je malá," tvrdí Kalousek.

Jiný názor ale má ODS a KSČM. Svou ministryni nejspíše podpoří i část koalice. "My s tím nesouhlasíme. Právě proto, že jde o vysoké školství, nemůžeme návrh podpořit. Je to od poslanců apel na to, aby vysoké školy napříště lépe zúřadovaly finance, ale podle nás je to příliš vysoký trest a školám by tyto peníze chyběly," řekl Právu místopředseda rozpočtového výboru Martin Kocourek.

Proti budou nejspíše i poslanci opoziční KSČM. "Určitě návrh nepodpoříme. Na školství, zejména na vysokém, by se v tuto chvíli šetřit nemělo. Je ale pravda, že současný způsob financování vysokého školství není dobrý, že dodáváme prostředky do neefektivního systému. Ale nedat je tam, znamená hnát tyto školy do krize," soudí místopředseda rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM).

Kvůli nedostatku peněz na vysokých školách přijedou protestovat studenti a pedagogové z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci před budovu Sněmovny právě v době, kdy tu budou poslanci projednávat státní rozpočet. Připojí se tak k akci svých kolegů, kterou plánuje Vysokoškolský odborový svaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám