Hlavní obsah

Poslanci chtějí, aby exekutoři platili za informace o dlužníkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skupina poslanců ČSSD navrhuje, aby exekutoři v budoucnu platili za každou žádost o informace o příjmech dlužníků. Zákonodárci chtějí, aby exekutor za poskytnutí informací od orgánů sociálního zabezpečení zaplatil paušální poplatek 500 korun.

Článek

Navrhovatelé argumentují tím, že počet žádostí o informace jen od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) od roku 2002 neustále roste. Například jen za rok 2006 to bylo víc než 133 tisíc žádostí. Také se stává, že na údaje o témže člověku se exekutoři ptají opakovaně.

"Považujeme to za naprostý nesmysl, který pouze zvýší náklady soudní exekuce a tudíž zátěž povinného, tedy dlužníka," sdělil mluvčí Exekutorské komory Pavel Kočiš. Jde podle něj o asociální a nesystémové opatření.

Poplatek by nakonec mohl zaplatit dlužník

Exekutor si však může poplatek zahrnout do nákladů na exekuci, které pak zaplatí postižený dlužník. "V konečném důsledku pak mohou běžné náklady na soudní exekuci dosahovat nikoliv dnešních 3500 korun, ale klidně dvoj- i trojnásobek," varuje Kočiš. Podle dřívějších údajů Exekutorské komory se loni téměř tři čtvrtiny exekucí týkaly právě fyzických osob.

Poslanci si od novely zákona o správních poplatcích mimo jiné slibují i navýšení příjmů státního rozpočtu. Předkladatelé předpokládají, že zavedení poplatku samo o sobě počet žádostí nesníží. V delším časovém horizontu by ale jejich počet klesnout mohl, protože by ubylo opakovaných žádostí.

Téměř půl miliónu exekucí

Na orgány sociálního zabezpečení se exekutoři obracejí, když potřebují zjistit, zda má dlužník nějaký plat, důchod nebo pobírá sociální dávky. Takový příjem pak mohou postihnout srážkami a z nich dluhy uhradit.

Jen za loňský rok se u soudů sešlo přes 470 tisíc návrhů na exekuci, z toho jich soudy nařídily téměř 428 tisíc. Proti předchozímu roku to byl nárůst o zhruba dvě pětiny. Podle komory to byl největší nárůst od roku 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám