Hlavní obsah

Průzkum: Jak přežili lockdown drobní podnikatelé

Novinky, bab

Nejdelší nouzový stav v novodobé historii skončil, ekonomika se pozvolna otevírá. Lockdown postihl především malé podnikatele a živnostníky, kteří museli svůj provoz významně omezit nebo dokonce úplně přerušit.

Foto: Profimedia.cz

Omezit své podnikání musely i kadeřnice. (Ilustrační snímek)

Článek

Přerušit živnost v posledních mnoha měsících museli především podnikatelé z oblastí výroby, obchodu a služeb, stejně tak stravování a maloobchodu v nespecializovaných prodejnách.

Průzkum agentury NMS Market Research pro Slavia pojišťovnu ukázal, že více než polovina (52 procent) živnostníků se během uplynulého roku musela vypořádat s výpadkem příjmů, téměř polovina (48 procent) pak jako druhé nejčastější riziko uvedla ztrátu objednávek či klientů. Tato rizika jsou nejzávažnější hlavně pro firmy s ročním obratem do jednoho milionu korun, tedy typicky pro živnostníky.

Program Antivirus využilo za rok 11 procent firem

Ekonomika

Sníží náklady, vytvoří rezervy

Ztráty, které živnostníkům lockdown způsobil, plánují téměř dvě pětiny z nich řešit především snižováním nákladů. Čtvrtina jako adekvátní řešení neočekávatelných rizik upřednostňuje lepší tvorbu finančních rezerv.

Více než pětina podnikatelů se pak spoléhá na vládní pomoc.

Jak stát pomáhá lidem a firmám

Finance

Na nové investice si v současné době troufá pouze každý zhruba sedmý až osmý podnikatel. V případě drobných živnostníků s obratem pod milion korun jich není ani desetina.

„Tuzemská ekonomika má za uplynulý rok obrovský propad a postiženo je nespočet oblastí podnikání. Zejména drobní podnikatelé se tak snadno mohou dostat do existenčních problémů, a proto je pro nás podpora živnostníků v této nelehké době stěžejní. Z našeho výzkumu přitom vyplynulo, že tito podnikatelé nejsou zvyklí sdílet rizika např. vhodným pojištěním,“ doplnil Ladislav Bělina ze Slavia pojišťovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám