Hlavní obsah

Neschopné vedení a nehorázné utrácení, závěry kontroly jsou pro Hniličku zdrcující

Novinky, ven

Tři desítky pochybení odhalila kontrola ministerstva financí v hospodaření Národní sportovní agentury. Ta ještě pod vedením poslance hnutí ANO Milana Hniličky utrácela za služební auta, drahou techniku i prezentace, zjistil server iRozhlas. Hnilička z čela agentury odstoupil v půlce května, odmítá však, že by za tím byla zjištěná pochybení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Milan Hnilička na post šéfa NSA v květnu rezignoval. Souvislost s kontrolou odmítá.

Článek

Aniž by věrohodně doložila, na co je potřebuje, utratila podle zjištění kontrolorů sportovní agentura například miliony za služební auta, drahé mobily nebo notebooky. Čtyřicet tisíc utratila jen za přezutí gum u jednoho z aut a dvanáct tisíc dala za jedinou stránku prezentace, píše iRozhlas.

Celkem čtyři stránky, které vycházely z vlastních podkladů agentury, vytvořila externí firma. Podle kontrolorů se tak v agentuře vůbec nezabývali „hospodárností a efektivností“.

Služební auta bez tendru

Ministerská kontrola kritizovala také nákup služebních vozů pro Hniličku jako tehdejšího šéfa agentury a jeho dva místopředsedy. Ty v roce 2019 pořídila instituce bez výběrového řízení za necelé dva miliony korun.

Kontrola v Hniličkově sportovní agentuře odhalila chyby ve smlouvách i dotacích

Domácí

Zimní kola však pořídila zvlášť, takže se celková výše zakázky nepřehoupla přes dva miliony korun, které zákon stanovuje státním organizacím jako hranici pro vypsání veřejné zakázky.

Agentura se závěry kontroly nesouhlasí a tvrdí, že postupovala podle zákona, napsal Radiožurnálu mluvčí Jakub Večeřa.

Chyby ve smlouvách i dotacích

Už dříve server Seznam Zprávy informoval o dalších pochybeních, která kontrola ministerstva financí v hospodaření Národní sportovní agentury odhalila. Například to, že na kontrolu a administraci dotací z programu Můj klub určeného na přímou podporu sportování dětí a mládeže využívala vedle svých úředníků také externí firmu Moore Czech Republic. Zástupci agentury vysvětlovali, že tak učinili v zájmu rychlého vyplacení dotací.

Hnilička rezignoval kvůli pracovnímu vypětí, souvislost s auditem odmítl

Domácí

Kontroloři u dotační výzvy Covid Sport I zjistili i další pochybení. Místo termínu předepsaného Evropskou komisí od 12. března do 24. května 2020 ji agentura vyhlásila za celé měsíce březen, duben a květen.

Hlavním problémem byl algoritmus pro výpočet limitů za uznávané náklady. Celkový rozpočet nezohledňoval omezení jako například maximálně 25 procent nákladů na marketingové aktivity související se zrušenou sportovní akcí. Organizace tak mohly dostat vyšší dotace, než na jaké měly nárok.

Reklama

Výběr článků

Načítám