Hlavní obsah

Poslance v létě čeká evakuační cvičení, řekl kancléř Plíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna reaguje na situaci ve světě a zpřísňuje bezpečnostní opatření, řekl v rozhovoru pro Novinky a Právo vedoucí její kanceláře Martin Plíšek. Poslance tak v létě čeká evakuační cvičení.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek

Článek

Býval jste poslancem TOP 09, nyní máte pozastavené členství a sedíte v čele Kanceláře Sněmovny. Nemáte problém jednat s poslanci stran, proti kterým jste kdysi vystupoval?

Nemám. Práci beru jako službu. S nadsázkou říkám, že mám ve Sněmovně 200 klientů. Nerozlišuji při poskytování servisu pro poslance, jestli je z koaliční, nebo opoziční strany. Žádosti poslanců posuzuji podle dvou principů: zda jsou v souladu s právem a ekonomickými možnostmi.

Neprodloužil jste smlouvu ředitelce tiskového odboru Monice Ryšavé. Proč?

Paní ředitelka měla uzavřenou smlouvu na dobu určitou, na jeden rok. Na pokračování smlouvy jsme se nedomluvili v rámci bilančního rozhovoru. Proto povedu od dubna odbor médií a marketingu já sám, ale jen na dočasnou dobu. Vyhlásíme výběrové řízení na nového ředitele odboru.

Přijdete s nějakými změnami, které by se dotkly novinářů?

Určitě ne. Budeme pokračovat v otevřeném přístupu k médiím i veřejnosti.

Nebyl čas ani na oběd, říká k obstrukcím ve Sněmovně šéf těsnopisců

Domácí

Poslanci se v průzkumech dlouhodobě netěší důvěře občanů. Snažíte se s tím jako vedoucí Kanceláře Sněmovny něco dělat?

Určitě, kancelář může přibližovat široké veřejnosti historický i státoprávní a kulturní dopad fungování parlamentu. Například Parlamentárium, které jsme nedávno otevřeli, nabízí historický pohled na složení zákonodárných sborů. Pořádáme ve Sněmovně výstavy, přibližujeme osobnosti z historie, pořádáme či spolupořádáme charitativní, sportovní i kulturní akce. Akcí se účastní i zástupci všech poslaneckých klubů, nebývají nijak konfliktní.

Sněmovna musí letos hospodařit s o 50 milionů korun menším rozpočtem než loni. Šetřit chcete na cestování, nákladech za mobily. Dodržíte rozpočet?

Musíme, žádné dodatečné finanční zdroje nezískáme. Spoříme na výjezdních zasedáních poslanců po České republice, omezujeme i účast zaměstnanců na pracovních cestách, zkrátily se výdaje na reprezentaci.

Nejsem jen provozní údržbář, chci, aby se Sněmovna rozvíjela. Vyhlašujeme soutěž na slavnostní provedení Ústavy ČR. Porota známých odborníků na design poté návrhy posoudí, abychom v létě příštího roku představili slavnostní provedení Ústavy ČR, na který skládá slib prezident republiky. Bude k dispozici i při výročních akcích a v digitální formě bude přístupné i v Parlamentáriu.

Neleze vám do peněz noční jednání Sněmovny, které bývá v tomto volebním období časté kvůli obstrukcím opozice?

Dlouhotrvající schůze do nočních hodin jsou náročné. Zhruba 35 zaměstnanců tu zajišťuje chod a fungování Sněmovny. Ale v poslední době se četnost schůzí po půlnoci snížila. Myslím, že si i poslanci uvědomují, že to není důstojné ani pro práci poslanců, ani zaměstnanců a ani médií. Ale máme tu zaměstnance srdcaře, které práce baví a pokládají ji za užitečnou. Bez nich by se to dělat nedalo.

Poslanci strávili za dva roky 372 hodin jen řečněním o pořadu schůze

Domácí

Po tragédii na filozofické fakultě se na vysokých školách a veřejných budovách hovoří o přísnějších bezpečnostních opatřeních. Přistoupíte k nim i ve Sněmovně?

Loni v létě proběhlo ve Sněmovně evakuační cvičení zaměstnanců. Organizovala to ochranná služba policie s dalšími složkami integrovaného systému. Na letošní rok plánujeme obdobné cvičení i za účasti poslanců.

Renovovali jsme kamerový systém. Stavební povolení dostal také projekt bezpečnostních výsuvných sloupků ve Sněmovní ulici, které budou aktivovány v případě bezpečnostní hrozby. Projekt má širokou podporu. Mezi státem a hlavním městem Prahou se diskutuje teď o tom, kdo ho realizuje a jak bude placen.

Takže pokud bude hrozit nebezpečí, nepůjde do Sněmovní ulice vjet?

Ano, je to opatření, jaké mají v celé řadě států.

Jak bude cvičení s poslanci vypadat?

Nechci a ani nemohu říkat detaily, ale celé je to o tom, aby se poslanci a zaměstnanci připravili na nenadálé situace a otestovala se funkčnost systémů včasného varování a krizové komunikace.

Co udělá kancelář, pokud se doví o hrozbě? Rozešle poslancům a zaměstnancům emaily a sms?

Použije všechny dostupné komunikační kanály. Aby byli informováni všichni uvnitř budovy, i ti, kteří míří do ní.

Chodí do Sněmovny výhrůžky?

Orgány policie šetří výhrůžky voleným představitelům a politikům. Chodí různé stížnosti. Bezpečnostní situace v celém světě není jednoduchá. Řešíme nejen oblast fyzické bezpečnosti, ale i kyberbezpečnosti. Stejně jako jiné instituce je i Sněmovna terčem kybernetických útoků, takže posilujeme naši ochranu proti nim. Všechna opatření jsou však přiměřená a otevřenost Sněmovny a její bezpečnost jsou ve vzájemné rovnováze.

Sněmovna otevřela Parlamentárium

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám