Hlavní obsah

Portál pro covidové certifikáty kolabuje

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) od pondělního večera vydává elektronické certifikáty prokazující očkování proti covidu, negativní test nebo prodělání nemoci. Během úterního dopoledne však portál nejspíš kvůli přetížení zaznamenal výpadky.

Foto: ocko.uzis.cz

Očkovací portál občana

Článek

Certifikát je od úterý možné získat z Očkovacího portálu občana na webu ÚZIS. Ten ale během úterního dopoledne opakovaně padal a stránka se někdy vůbec nenačítala.

"Omlouváme se. V současné době jede server http://ocko.uzis.cz pomaleji než obvykle. Jde o první den, kdy vyvažujeme výpočetní výkon mezi vydáváním certifikátů a infrastrukturou nezbytnou pro očkování," napsali zástupci projektu Chytrá karanténa, který zajišťuje propojení elektronických systémů souvisejících s epidemií koronaviru.

Foto: Novinky.cz

Certifikát vydaný po očkování proti covidu-19

Klienti se do fitek zatím nevrací. Zájem tlumí zákaz sprch a potvrzení o testech

Ekonomika

Doklad o bezinfekčnosti je potřebný například pro návštěvu hromadných akcí, restaurací nebo cestování do sedmi evropských zemí. V papírové podobě lze doklad získat v očkovacím centru nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař.

Očkovaní v zahraničí mají smůlu. Výhody platí jen pro ty s českým certifikátem

Domácí

Potvrzení také opravňuje cestovat do Rakouska, Německa, Slovenska, Polska, Maďarska, Chorvatska a Slovinska. Země si ale nastavují vlastní podmínky, například zda uznávají už očkování první dávkou, nebo až druhou, případně odstup od ní. Někde se liší i podle typu vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám