Hlavní obsah

ON-LINE: Poprvé se sešla nová Sněmovna

– Praha • Aktualizováno

V pondělí se poprvé sešli nově zvolení poslanci na ustavující schůzi Sněmovny. Nejprve složili slib, následně je čekal nabitý program, který bude pokračovat i v následujících dnech. Jednání Novinky sledovaly v on-line reportáži.

Záznam: Ustavující schůze Sněmovny 8.11.2021Video: psp.cz

 
Článek

 Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost.

15:03 - Schůze byla přerušena do středečních 10 hodin.

14:59 - Kolovratník vyhlásil stanovení návrhů na členy mandátového a imunitního výboru a na kandidáty na předsedu, místopředsedy a ověřovatele Poslanecké sněmovny do pondělních 17 hodin.

14:57 - Sněmovna odklepla 16členný mandátový a imunitní výbor.

14:56 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura otevřel rozpravu ke stanovení počtu členů mandátového a volebního výboru.

Vedení ODS schválilo vládní koaliční smlouvu

Domácí

,,Dohodli jsme se s šéfy ostatních klubů, že počet členů stanoví Poslanecká sněmovna na 16,” oznámil.

14:55 - Poslanci jednomyslně schválili ustanovení volební komise.

14:50 - Šéf volební komise Martin Kolovratník (ANO) zahájil třetí bod jednání a seznamuje poslance s podrobnostmi vzniku dané komise včetně složení pro následující volební období.

U řečnického pultíku požádal poslance, aby její ustavení odsouhlasili.

14:48 - Vondráček oznámil, že slib bez výhrad složilo všech 190 přítomných poslanců.

14:33 - Slib již složili i oba bratři Okamurové. Nejprve starší Hayato (KDU-ČSL), po něm i mladší Tomio (SPD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Na snímku Hayato Okamura (vlevo) a Tomio Okamura.

14:04 - Šéf ODS Petr Fiala, jako nejstarší z dosavadních místopředsedů a současně opětovně zvolený poslanec, přečetl poslanecký slib. Následně přistupují k řečnickému pultíku další poslanci v abecedním potvrzení a slib stvrzují.

,,Slibuji,” zaznívá opakovaně za potřesení rukou s Vondráčkem. Následně se zvolení členové dolní komory podepisují do archu u vedlejšího stolku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) v poslanecké lavici.

14:01 - Ustavující schůzi, která tradičně začala státní hymnou, zahájil exšéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který ji ze své pozice svolal.

14:00 - Začala schůze Poslanecké sněmovny.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Ustavující schůzi bude až do zvolení nového předsedy řídit v souladu se zákonem bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). V úvodu schůze proto nejprve složí slib on a pak zbývající poslanci.

Šéfové SPOLU a PirSTAN podepsali koaliční smlouvu

Domácí

Pondělní část první schůze by měla trvat poměrně krátkou dobu. Vedle slibu poslanci mimo jiné vyslechnou zprávu o ustavení volební komise a projednají návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru.

Ostře sledovaná bude zejména volba vedení dolní komory, která se má odehrát v režii koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN, které disponují většinou 108 mandátů a sestavují také vládní kabinet.

Šéfkou Sněmovny bude Pekarová Adamová, ANO má mít dva místopředsedy

Domácí

Do čela dolní komory by se měla postavit šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je jedinou nominantkou „pětikoalice”.

Po volbě předsedy plénum rozhodne o místopředsedech, jejichž počet by měl z původních pěti vzrůst na šest. Očekává se, že již v prvním kole tajné volby uspějí kandidáti Jan Skopeček (ODS), Věra Kovářová (STAN), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti).

Ze stran mířících do opozice by měla projít také nominantka ANO Jana Mračková Vildumetzová. U nominace Radka Vondráčka se dají čekat diskuse, podobně jako u (ne)zastoupení SPD, jehož zástupce ve sněmovním vedení odmítají SPOLU a PirSTAN.

Slibovali jste šetření, ale chcete utrácet více, navážel se Okamura do Pekarové

Domácí

Při první schůzi budou poslanci sedět v lavicích hlavního zasedacího sálu v abecedním pořadí. Návrh zasedacího pořádku podle příslušnosti k jednotlivým stranickým klubům bude plénum schvalovat až na další schůzi. Kupříkladu šéf SPD Tomio Okamura se tak posadí vedle svého bratra Hayata, zvoleného za KDU-ČSL.

Až po ukončení schůze podá demisi nynější vláda ANO a ČSSD vedená Andrejem Babišem (ANO).

Prezident jmenuje moji vládu v řádu týdnů, řekl Fiala po jednání se Zemanem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám