Hlavní obsah

Pomohli ženě zbavit se démonů i k návratu z ulice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se ocitají na ulici, často trpí psychickými potížemi ještě předtím, než o bydlení vůbec přijdou. Na ulici se pak přidají i zdravotní problémy. S démony bojovala i 58letá klientka Armády spásy Dagmar.

Foto: Profimedia.cz

Centrum sociálních služeb Bohuslava Bureše

Článek

Ta po ztrátě manžela přišla o byt i věci. „Paní Dagmar přespávala několik týdnů v noclehárně a přes den se pohybovala v denním centru,“ řekla ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše v Praze-Holešovicích Jitka Modlitbová.

„I vzhledem k jejímu věku se u ní začalo projevovat vícero onemocnění, která byla spojena s těmito prožitky,“ dodala pro Právo Modlitbová.

Veškeré tyto služby jsou zdarma. Mnoho našich klientů se setkává s terapií vůbec poprvé
Jitka Modlitbová

Při prvním kontaktu se sociálním pracovníkem byla Dagmar dezorientovaná. Po nástupu do azylového domu měla navíc potíže se soužitím s ostatními klienty i s dodržováním pravidel. Službu tak musela opustit.

Po čase se ale do azylového domu vrátila a začala spolupracovat s terapeutem Armády spásy, ke kterému půl roku pravidelně docházela. „Přestala se tolik bát budoucnosti a začala řešit své zdravotní problémy, což se jí samostatně vcelku podařilo,“ dodala ředitelka.

Podle loňského průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí pokládá své duševní zdraví za špatné 28 procent lidí v bytové nouzi.

Armáda spásy pomáhá s bydlením párům bez domova

Domácí

Téměř tři pětiny z 1004 dotazovaných, kteří hodnotí svůj stav jako velmi špatný, přitom nenavštěvují žádného odborníka.

Jiný výzkum resortu ukázal, že subjektivně hodnotila vlastní zdraví fyzické, duševní či obojí jako špatné dokonce víc než polovina osob bez domova, tedy až pětinásobek proti běžné populaci.

Chtějí založit ambulanci

I díky terapii si Dagmar našla samostatné bydlení v jedné pražské čtvrti a práci, takže se jí podařilo vrátit se do života. „Zjistila, jaké situace jsou pro ni nebezpečné, a zdá se, že se jim v dalším životě snaží vyhýbat. S terapeutem je stále v písemném kontaktu a podle zpráv z jejího pracoviště se jí daří. Teď se věnuje zlepšení svého zdravotního stavu,“ uvedla Modlitbová.

Ordinacím pro chudé chybějí peníze

Domácí

Armáda spásy má v Praze vlastní terapeutický tým, který je k dispozici klientům holešovického centra. Spolupracuje i s organizací Progressive, jejíž odborníci pravidelně docházejí za klienty a nabízejí jim adiktologické poradenství. Lidé totiž často trpí nejen duševním onemocněním, ale i závislostí na návykových látkách.

„Veškeré tyto služby jsou poskytovány zdarma. Mnoho našich klientů se díky této nabídce setkává s terapií vůbec poprvé. Usilujeme i o zřízení psychiatrické ambulance, která by byla lidem bez domova k dispozici,“ podotkla ředitelka Modlitbová.

Všichni lidé bez domova zažili traumata – obavu ze ztráty bydlení, pak ten moment samotný, kdy se ocitli bez přístřeší, a poté pobyt na ulici.

Armáda spásy proto přichází s projektem Duše bez domova, který si klade za cíl zlepšit psychologickou péči o klienty.

Lidé ho mohou podpořit na stránkách www.darujme.cz/projekt/1207675.

Foto: Profimedia.cz

Jitka Modlitbová, ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše

Pražské noclehárny jsou přeplněné. Bezdomovcům vyčleňují alespoň židle

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám