Hlavní obsah

Ordinacím pro chudé chybějí peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda spásy provozuje dvě ordinace pro chudé: jednu v Ostravě, druhou v Praze. Obě ročně pomohou stovkám pacientů, kteří by se jinak k lékařské péči jen těžko dostávali. A obě se potýkají s nedostatkem peněz i personálu.

Foto: Novinky

Centrum sociálních služeb Bohuslava Bureše v Praze

Článek

Ostravská ordinace byla založena před pěti lety, pražská před rokem. Jen loni v Ostravě pomohli více než 600 pacientům. Mezi nimi i 41leté ženě, která se svým partnerem žila dlouhodobě na ulici.

„Lékařka pacientku kompletně prohlédla, a jelikož měla proti minulým dobám i zvětšené břicho, provedl se na místě těhotenský rychlotest. Výsledky odběrů krve potvrdily těhotenství a pro podezření na únik plodové vody byla odeslána do nemocnice. Pacientka zůstala hospitalizována,“ uvedla sestra ostravské ordinace Radmila Geffertová.

Pár občas navštěvoval nízkoprahové denní centrum Adelante. Partner pacientky, který pracuje, byl odkázán na sociální pracovníky Armády spásy z Prevence bezdomovectví. Díky nim se páru podařilo zajistit sociální byt 2+1, do kterého se pár nastěhoval hned po návratu pacientky z nemocnice. „Oba tato situace velmi stmelila a kvůli dítěti se snaží dát si život do pořádku,“ dodala Gefferová.

Prodejce Nového prostoru: Než žebrat a krást, raději prodávám časopis, už dvanáct let

Muži

Ostravskou ordinaci loni navštívilo 612 pacientů, z toho deset nebylo pojištěno. Za rok fungování té pražské to bylo 960 pacientů, 247 z nich nemělo zdravotní pojištění.

Ordinace pro chudé jsou určeny pro pacienty bez domova, bez pojištění i dokladů, ale také pro chudé, kteří například nemají svého praktického lékaře nebo ho mají daleko od svého bydliště.

„Občané ČR bez domova jsou vedeni k tomu, aby měli platnou kartičku zdravotní pojišťovny, aby byli hlášeni na úřadu práce a byli státními pojištěnci,“ řekla lékařka Armády spásy Andrea Pekárková z pražské ordinace.

U cizinců pak organizace navrhují, aby péče byla hrazená z městských nebo celonárodních fondů. Náklady zatím hradí ordinace. „Jedná se o veřejný zájem, aby tito lidé měli dostupnou zdravotní péči. Setkáváme se i s případy, kdy cizinci bez platného pojištění v ČR byli odmítnuti například z léčby syfilis, pokud nezaplatí v hotovosti. Takové situace jsou ohrožením veřejného zdraví,“ dodala Pekárková.

Přibude Brno?

Třetí ordinaci se snaží Armáda spásy otevřít v Brně, kde zatím funguje ošetřovna. Loni se podařilo dokončit její rekonstrukci. Vznikla čekárna se vstupem z ulice, samostatné sociální zázemí vhodné pro imobilní pacienty, sesterna i ordinační místnost pro lékaře.

„Od začátku roku tento prostor nově obsluhuje a činnosti v něm řídí zdravotní sestra zaměstnaná na plný úvazek. Hledá se praktický lékař, který by byl ochotný v těchto prostorách vést ordinaci,“ řekla mluvčí Armády spásy Tereza Melišová.

V Česku obecně chybí na zdravotní péči pro lidi bez domova miliony korun. Podle národního ředitele Armády spásy Jana Františka Krupy se ministerstvo zdravotnictví snaží ordinace podporovat.

Pomáhá Ošetřenka

„Ordinace pro chudé šetří zdravotnickému systému a státu velké peníze, jedná se o miliony korun ročně. Paradoxem je, že organizace jako Armáda spásy nemá za současné situace dostatek finančních zdrojů.“ uvedl.

Armáda spásy i tak přišla s kampaní Ošetřenka. Díky jedné ošetřence mohou lékaři pacienta vyšetřit a vystavit mu lékařský posudek, zdravotní průkaz, vypsat posudek do domova pro seniory a další služby.

Díky pěti až deseti ošetřenkám pak mohou ošetřit hygienicky zanedbaného pacienta napadeného parazity či vyšetřit a léčit nepojištěného pacienta se závažnými problémy, jako je například podezření na onkologické onemocnění, cukrovku a další.

Jedna ošetřenka stojí 250 korun. Lidé mohou na projekt přispět na stránkách www.osetrenka.cz.

Ujali se bezdomovce, málem jim znásilnil vnuka

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám