Hlavní obsah

Armáda spásy pomáhá s bydlením párům bez domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše v pražských Holešovicích nabízejí klientům bez domova kromě standardních pokojů pro muže a ženy i pokoj pro páry. Velmi často se totiž partneři, kteří do azylového domu přijdou společně, nechtějí rozdělit. Takovým párem je i Lukáš a Eliška, kteří do Prahy přišli s příslibem práce i bydlení. Ani jedno však nedopadlo dobře, a pár se tak ocitl bez střechy nad hlavou i bez příjmů. Partneři nakonec vyhledali pomoc u Armády spásy.

Foto: Novinky

Plné noclehárny lidí bez domova, ilustrační fotografie

Článek

„Paní Eliška a pan Lukáš k nám do Armády spásy přišli již jako letitý pár. Pan Lukáš pracoval jako popelář na dvanáctihodinové směny, a byť byl z práce velmi unavený, nikdy nepolevil a na ranní směny vstával vždy před čtvrtou hodinou,“ popisuje příběh Marie Wamberová, sociální pracovnice azylového domu. Pan Lukáš věřil, že se mu podaří vydělat dost peněz na kauci a pronájem bytu, kde by se svou partnerkou mohl žít.

Našli si práci, teď čekají dítě

Kromě střechy nad hlavou řešil i zdravotní potíže, je diabetik. Na jeho cestě mu pomáhala i setkání s kaplanem Armády spásy Přemkem Kopečkem.

„Ani paní Eliška na tom nebyla po zdravotní stránce nejlépe. Její zdravotní stav jí komplikovalo otěhotnění a založení rodiny s partnerem. I přesto si ale našla práci v jídelně Kuchařek bez domova,“ řekla Marie Wamberová.

Pražské noclehárny jsou přeplněné. Bezdomovcům vyčleňují alespoň židle

Domácí

Díky tomu se páru podařilo za tři měsíce našetřit peníze na kauci i první nájem. „Pronajali si bydlení v Praze. Paní Eliška a pan Lukáš odcházeli v očekávání dítěte,“ uzavřela Marie Wamberová. Pár bydlel v azylovém domě osm měsíců, miminko by se mělo narodit v nejbližší době.

O pokoj je zájem

Centrum sociálních služeb nabízí klientům 26 pokojů pro muže a 14 pokojů pro ženy, celkem 68 lůžek. Poplatek za pobyt je 150 korun za osobu a noc. Od 1. března to bude 170 korun. Pokoj pro páry je jeden.

Často se stává, že se pár nechce rozdělit a zůstává raději na ulici. Naším cílem je klientům v rámci sociální služby poskytnout stabilitu pro hledání vlastního bydlení
ředitelka centra Jitka Modlitbová

Zdroje, ze kterých si uživatelé hradí pobyt, jsou různé. „Pokud má někdo výpadek příjmu, například proto, že přišel o práci, byl dlouhodobě nemocný nebo se opozdil úřad práce s výplatou sociálních dávek, je možné uhradit pobyt z projektu Nocleženka,“ řekla ředitelka centra Jitka Modlitbová.

Pokoj pro páry byl zřízen v roce 2019. „Od té doby je využíván v podstatě nepřetržitě. Občas se stává, že na něj máme pořadník. Cena se neliší, každý z uživatelů platí cenu za noc. S každým z uživatelů je sepsána zvlášť smlouva. Nemůže se tedy stát, že kdyby například odcházel partner, musela by odejít i partnerka, nebo naopak,“ dodala ředitelka.

Na ulici končí stále více lidí. V zimě nacházejí azyl v noclehárnách

Styl

Podle vedoucí holešovického azylového domu Denisy Rackové mají dvojice příležitost ověřit si, zda jim to bude klapat. „Mohou si uvědomit rozdíly, naučit se kompromisům, stanovit si pravidla. Je hezké pozorovat jejich pokroky ve společném bydlení, chování, komunikaci a plánování budoucnosti,“ řekla.

Sdílet pokoj umožňují párům také v azylových domech Armády spásy v Brně a Šumperku. „Pokud víme, že se jedná o manžele, máme dvoulůžkový pokoj. Snažíme se, aby jejich vztah tím, že jsou na ulici, netrpěl,“ uvedl oblastní ředitel David Jersák.

Lidé mohou párům bez přístřeší pomoci v rámci projektu Armády spásy na https://www.darujme.cz/darovat/1201574.

V Českém Těšíně uklízejí bezdomovci za stravenky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám