Hlavní obsah

Pražské noclehárny jsou přeplněné. Bezdomovcům vyčleňují alespoň židle

Praha

Nízké noční teploty enormně zvýšily mezi lidmi bez domova zájem o přespání ve vnitřních prostorách. Armáda spásy tak navýšila v noclehárnách počet lůžek, zřídila ale i takzvané volné židle. Tam mohou přenocovat lidé, na které již lůžko nezbylo a nechtějí trávit noc venku.

Plné noclehárny lidí bez domovaVideo: Novinky

 
Článek

Každou zimu poskytuje Armáda spásy ve spolupráci s pražským magistrátem humanitární zimní opatření. Navyšuje tak počet prostor, kde jejich klienti mohou trávit zimní období. Kvůli výrazně nízkým nočním teplotám v posledních dnech a týdnech zájem o přenocování v teple enormně roste.

„V noclehárně tady v Holešovicích jsme kapacitu navýšili na 40 lůžek z původních 28,“ řekla Novinkám ředitelka Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Jitka Modlitbová.

Židle jsou nejnouzovější řešení

„Ve chvíli kdy jsou zaplněny noclehárny a nocležiště v celé Praze, tak naši klienti mohou přijít na takzvanou volnou židli. Tu noc tráví v prostorách denního centra, kde jsou bohužel na židli u stolu, postele tam nemáme, ale lepší než být venku,“ vysvětlila Modlitbová.

Foto: Novinky

Ti, na které nevyjde lůžko, mohou noc strávit na židli v prostorách denního centra.

Dodala, že se rychle zaplňují právě i volné židle. „I na tomto nejnouzovějším řešení nám často zbývají pouze jednotky míst,“ vysvětlila ředitelka centra v Praze 7.

Denní centrum je otevřeno mezi sedmou ranní a sedmou večerní. Mezitím funguje právě noclehárna. „Ženy vcházejí dovnitř, kontroluje se, zda mají kartičku, případně nějaký doklad, pokud jsou zde poprvé, a potom dostanou čisté ložní prádlo, povléknou si postel, vykonají hygienu, dostanou večeři a lehnou si. Ráno v 7 noclehárna zavírá, takže ji dámy musí opustit i se všemi svými věcmi,“ vysvětlila Jitka Modlitbová.

Lidé kvůli drahotě zaplňují azylové domy

Domácí

Zájem o služby Centra sociálních služeb ze strany klientů stoupá i přes den. „Přes den se nám tady na denním centru vystřídá až 200 lidí,“ řekla Modlitbová.

Do denního centra v Praze 7 mohou ženy i muži. Služba je pro ně poskytována zdarma. Dovnitř vpouští i osoby pod vlivem alkoholu nebo drog. „Pouze za předpokladu, že nenarušují vzájemné soužití v našich prostorách,“ upozornila ředitelka centra.

Foto: Novinky

Fronta před budovou Armády spásy v Praze 7

Podle Modlitbové ale každý, kdo projeví zájem, místo pod střechou najde. „Děláme všechno pro to, abychom kapacity měli. Zatím nám dostačují a je to i díky tomu, že v zimním období spolupracujeme jak s hlavním městem Prahou, tak s ostatními pražskými organizacemi, které pomáhají lidem bez domova. Navzájem se koordinujeme, a pokud někde není místo, tak děláme všechno pro to, abychom toho klienta nebo klientku poslali do jiné služby,“ sdělila.

Pomůže i Nocleženka

Armádě spásy se velmi osvědčila kampaň Nocleženka, která pomáhá již několikátým rokem.

„Díky tomu, že jsou naši dárci štědří, tak můžeme služby, co se týká noclehárny, poskytovat úplně zdarma,“ řekla Jitka Modlitbová.

Foto: Novinky

Centra sociálních služeb byla nucena kvůli velkému zájmu zvýšit počet lůžek.

Pomoci můžeme také aktivně přímo venku na ulici. „Když vidíte někoho sedět na zastávce nebo vidíte někoho, kdo je opravdu velmi nevhodně oblečený a je delší dobu venku, prostě je to zjevně člověk, který nemá kam jít, tak je dobré ho i oslovit. Zeptat se ho, zda opravdu nemá kam jít, a pokud nemá, můžete se obrátit na nás i na jiné organizace,“ vysvětlila Modlitbová.

Zavolat můžete i na městskou policii, se kterou Armáda spásy v zimním období také spolupracuje. „Strážníci jsou schopni zprostředkovat tomu člověku místo, kde může strávit alespoň tu nejchladnější noc,“ uzavřela rozhovor ředitelka Centra sociálních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám