Hlavní obsah

Politology zaujal Pavlův apel na snahu nevzdávat se, ocenili nekonfliktnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politology zaujal v inauguračním projevu nového prezidenta Petra Pavla apel na snahu poučit se z neúspěchu, nemalomyslnět a zkoušet věci znovu. Stanislav Balík i Ladislav Mrklas ocenili, že Pavel si na rozdíl od svého předchůdce Miloše Zemana nevyřizoval účty.

Petr Pavel inaugurační slib a projevVideo: Česká televize ČT24, Novinky

 
Článek

Balík projev obsahově označil za zajímavý mix témat a poukázal na to, že Pavel příliš nezmiňoval vnitrostátní politiku. Podle Mrklase je to tak v pořádku, protože prezident by měl vnitrostátní politiku komentovat jen obecně a umírněně.

„Byl to zcela jiný projev, než jsme slýchali deset let od Miloše Zemana,“ poznamenal Balík, který je děkanem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a výzkumníkem Národního institutu SYRI.

Povšiml si toho, že Pavel hovořil spíše o společnosti než o politice. Jeho zmínku o tom, že „pravda znovu zvítězila“, označil za jedinou narážku na podobu kampaně v prezidentských volbách.

Pavel vrátil na Hrad ukradenou standartu

Domácí

„Zachoval si velké dekorum,“ míní Balík. Také podle Mrklase je „velmi správně“, že se Pavel v projevu o nikoho neotřel. Politolog z CEVRO Institutu připomněl, že u Zemana byly výpady proti jeho odpůrcům a domnělým nepřátelům běžné.

Úřadu sluší spíše méně aktivismu

Oba politologové se shodli na tom, že Pavlův avizovaný plán konkrétních cílů na prvních sto dní ve funkci není v parlamentním režimu úplně obvyklý. Mrklas řekl, že podobné plány přísluší spíše vládě, krajům nebo třeba starostům.

Balík obecně zmínil, že prezidentskému úřadu sluší spíše méně aktivismu. Chce ale hodnotit až konkrétní kroky, které Pavel učiní.

Když před deseti lety nastupoval do prezidentské funkce Zeman, politologové se pozastavovali nad tím, že se ve svém inauguračním projevu nedotkl řady důležitých oblastí, například zahraniční politiky. Vadilo jim také, že kritizoval média.

Za nešťastné označili i to, že v úvodu řeči zmínil problematickou opoziční smlouvu.

Pavel při inauguraci: Společnost není rozdělená. Lidé dali přednost pravdě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám