Hlavní obsah

Pavel vrátil na Hrad ukradenou standartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový prezident Petr Pavel ve čtvrtek krátce po své inauguraci vyšel na balkon na III. nádvoří Pražského hradu, aby pozdravil dav příznivců, který se tam shromáždil. Při té příležitosti oznámil navrácení prezidentské standarty, kterou před několika lety z Hradu odnesla skupina Ztohoven a vyměnila ji za červené trenýrky.

Rozvinutí prezidentské standartyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Po příchodu Pavla na balkon nejprve zazněla česká hymna. „Chci vám poděkovat za úžasnou atmosféru a energii, kterou sem přinášíte. Je to pro mne úžasné, vidět vás tady,“ řekl na úvod nový český prezident.

Doplnil, že inaugurace je pro něho příležitostí, aby si lidé připomněli hodnoty, které se v poslední době ztrácely.

Pavel při inauguraci: Společnost není rozdělená. Lidé dali přednost pravdě

Domácí

„Jsou to hodnoty, na kterých stojí naše země. A na prvním místě by je měl chránit prezident, což mu také ukládá Ústava,“ uvedl.

Vyvěšení ukradené standarty

Hned vzápětí zmínil také standartu, kterou v roce 2015 za exprezidenta Miloše Zemana ukradla skupina Ztohoven a vyměnila ji za červené trenýrky. A vzápětí ji z balkonu vyvěsil.

„To je ta standarta, která byla z Hradu odnesena. Teď se na Hrad vrací jako symbol těchto hodnot,“ řekl. Standarta prošla restaurováním a vrátily se na ni symboly, které umělci odstranili a rozstříhali.

Závěrem pak zazněla píseň Časy se mění. „Nebude to lehké, ale zvládneme to,“ prohlásil Pavel následně a za potlesku plného náměstí z balkonu odešel.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Petr Pavel s manželkou Evou na balkóně po inauguraci

Na inauguraci dorazil i poražený kandidát Babiš. Sám

Domácí

Vrátit standartu na Hrad se rozhodl Petr Pavel ještě v době kampaně, podmínkou bylo, že ve volbě nezvítězí protikandidát Andrej Babiš (ANO). Umělci mu ji poskytli a od ledna byla v úschově.

„Vnímáme to tak, že se na Hrad vrací vyprázdněný symbol, který se nový prezident asi bude pokoušet naplňovat, sám něco takového hlásá. Bude obnovovat hodnoty, ke kterým se ty symboly, o něž nám vlastně šlo, vztahují,“ řekl ČTK člen skupiny vystupující pod jménem Petr Žílka.

Zhotoven po své akci tvrdili, že standartu rozstříhali a rozdali lidem. Žílka v lednu ale prohlásil, že rozstříhána byla jen část standarty.

Ta se skládá z dvou vrstev bílé látky, podkladu či nosiče, na nichž jsou z obou stran vyšité státní symboly. „Ty jsme odpárali a rozstříhali, podklad zůstal zachován,“ řekl.

„Během uplynulých měsíců nechali standartu zrenovovat a znovu tam natáhli tu grafickou část, kterou my jsme rozstříhali,“ uvedl dnes. Jejím znovuvyvěšením se podle něj završil celý příběh výměny standarty za trenýrky.

Inaugurace vyvrcholila ve svatovítské katedrále

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám