Hlavní obsah

Politici se na semináři přeli o svobodě slova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, co je vlastně svoboda slova a jak účinně bojovat proti dezinformacím, se na úterním semináři, který ve Sněmovně svolal místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS), přeli zástupci Sněmovny i Senátu, ke slovu se dostali i odborníci. Došlo i na přestřelky mezi jednotlivými poslanci.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Poslanecká sněmovna ČR

Článek

Skopeček varoval před příliš horlivým bojem proti dezinformacím, který by zároveň potíral svobodu slova.

„Nejúčinnější a nejlepší nástroj proti dezinformacím je vzdělání a kritické myšlení. Jakékoliv jiné nástroje v rukou státu mohou být zneužité proti svobodě slova. Jak se říká, cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly,“ řekl místopředseda Sněmovny.

„Rozumím těm, kteří by chtěli, aby stát s dezinformacemi bojoval ve větší míře. Měli bychom ale mít strach z toho, že některá další politická reprezentace může mít schopnost zneužít této instituce k omezení svobody slova,“ varoval.

Jeho stranický kolega Jakub Rejzek, který je odborníkem v oblasti telekomunikací, se vymezoval proti návrhu ministerstva vnitra, že by Český telekomunikační úřad měl ze zákona pravomoci zablokovat weby, které jsou označované jako dezinformační.

„Je dobrý nápad dělat z telekomunikačního úřadu regulátora? Je v pořádku, že tím, kdo rozhoduje o zablokování, jsou úředníci?“ ptal se. „Míříme-li na zdroj informací nepřátelského státu, pak toto rozhodnutí má přinést politik, který si je schopný obhájit jej ve volbách. Ne úředník,“ řekl Rejzek. Připomněl, že dočasné zablokování několika stránek, ke kterému v Česku došlo těsně po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, šíření ruských narativů nezabránilo.

Svoboda slova jako zapalovač

Poslanec za STAN Martin Exner návrh zákona hájil a řekl, že k vypnutí webů by docházelo jen ve výjimečných případech a musela by ho potvrdit policie a soudy. „Po vypuknutí agrese na Ukrajině jsme tu měli společenskou objednávku vypnout nejhorší weby, co chrlily válečnou propagandu. Byli jsme kritizováni, že to nebylo v souladu se zákonem, tak toto by byla odpověď,“ řekl Exner.

Dezinformace podle něj můžou za dvacetiprocentní pokles důvěry ve veřejné instituce. „Svoboda slova je jako zapalovač. Můžete jej mít, ale nemůžete s ním zapálit Českosaské Švýcarsko. Ke svobodě slova patří i zodpovědnost,“ uvedl poslanec. „Nemyslím si, že by bylo proti svobodě slova, kdyby například webové noviny musely zveřejňovat, kdo za nimi stojí,“ řekl.

Bartoš chce odstřihnout dezinformační weby od příjmů z reklamy

Domácí

Patrik Nacher (ANO) Exnerovi vmetl, že při projednávání změny občanského zákoníku, která by umožnila sňatky stejnopohlavním párům, označil kritiky manželství pro gaye za proruské.

„Vy bojujete s dezinformacemi tím, že je sám vytváříte. Jak chcete vést racionální debatu?“ ptal se Nacher. „Vždy budou ve společnosti dvě až tři procenta lidí, kteří budou věřit úplně všemu, ty nikdy nepřesvědčíme. V momentě, kdy přijdeme s nějakými zákroky, budeme zároveň brát svobodu slova těm 97 procentům,“ řekl Nacher.

Exner se bránil, že termín „proruský“ ani nepoužil. „Je zřejmé, že ruské narativy proti homosexuálům se šíří,“ řekl.

Poslanec za ODS Pavel Žáček řekl, že dezinformace se staly nástrojem politického boje. „Bránit se dezinformacím musíme, ale musíme si vyjasnit, jak postupovat ve veřejném prostoru, a netahat do toho stranickou politiku,“ řekl. Nezávislá senátorka Daniela Kovářová uvedla, že svoboda slova buď je, nebo není. „Nemůže platit, že svoboda slova se má vztahovat jen na neškodné výroky. Pak není zaručena vůbec,“ řekla.

Poslanec vyjde až na 350 tisíc. Kvůli náhradám

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám