Hlavní obsah

Politici Klausův projev chválí, v kritice ÚS se neshodují

Právo, dan, jov, nig
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus přednesl v úterý po sedmi letech před poslanci projev. Apeloval v něm na reformy a také na potřebu znovu definovat roli Ústavního soudu. Politici jeho projev chválí, s kritikou ÚS se ztotožňují jen někteří.

Článek

„Já s tím tak úplně nesouhlasím. Kritika směrem k ÚS není nic nového. V české Ústavě existuje jistá nevyváženost, Sněmovna má příliš silnou pozici. Jak vůči hlavě státu, tak i vůči vládě a o Senátu ani nemluvě. Tudíž Sněmovna má býti vystavena určité kontrole a tu má dělat Ústavní soud. Proto nesouhlasím a tvrdě bych proti tomu protestoval," komentoval Klausův projev ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Naopak sdílí kritiku Klause směrem k přílišné možnosti poslanecké zákonodárné iniciativy. „Já bych řekl, že pokud by měli podávat návrhy zákonů poslanci, tak by to měla být větší skupina. Nynější stav, kdy může navrhovat jednotlivý poslanec, to je - pardon – blázinec. Je to česká specialita,“ dodal šéf TOP 09.

Ústavní soudci nechali Klausovy výzvy bez odezvy. „Ústavní soud politické projevy zásadně nekomentuje. To je jediné, co vám k tomu mohu říct,“ řekla pouze Právu místopředsedkyně ÚS Eliška Wágnerová.

Pospíšil: O ÚS bychom se měli začít bavit

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyzdvihl hlavně body, ve kterých Klaus kritizoval slepé přebírání evropské legislativy a přílišnou horlivost poslanců. Na otázku omezení Ústavního soudu řekl, že v tomto bodě také souhlasí a měli by se o tom poslanci začít intenzivně bavit.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John chápe projev jako podporu reformního úsilí vlády.

Sobotka: Klaus vůbec nehodnotil vládu

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se pozastavil nad tím, že prezident v projevu nehodnotil vládu. „Všiml jsem si, že pan prezident vůbec nehodnotil vládu. To je docela zajímavá skutečnost. Druhá věc, pan prezident zmínil potřebu reformy veřejných rozpočtů. Mrzí mne, že nezmínil také otázku toho, jak mají být rozloženy náklady takovéto reformy. To, že náklady musí být spravedlivě rozloženy, že reforma nemůže rozložit základy sociální soudržnosti společnosti, je stejně důležité jako fakt, že reforma veřejných rozpočtů je potřeba,“ komentoval prezidentův projev Sobotka.

Podle něj Klaus vystihl, že rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení předčasných voleb mělo nepochybně vliv na překreslení politické mapy ČR. „Na druhou stranu já bych z toho hned nevyvozoval potřebu redefinovat ústavní roli Ústavního soudu nějakým rozsáhlejším způsobem,“ dodal Sobotka.

V podobném duchu reagoval i poslanec ČSSD Jiří Paroubek. Klausovu kritiku ÚS ocenil. "Pokud by nezasáhl do voleb, ČSSD by vyhrála volby a mohla by sestavit vládu," řekl.

Šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi se větší část Klausova projevu zamlouvala. „Vnímám ho ze dvou třetin opravdu jako velmi konstruktivní projev. Zklamal mě trochu závěr, kde jsem očekával jeho silnější vyjádření k budoucím krokům nejen vlády, ale české politické scény. Myslím si, že mohl té příležitosti více využít,“ sdělil Filip Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám