Hlavní obsah

Policisté vyhrávají soudy proti svým šéfům, jde o stamiliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už téměř tři desítky policistů z pražské speciální pořádkové jednotky vyhrály soudní spory s vedením krajského policejního ředitelství v metropoli. To tak musí znovu rozhodnout o jejich nároku na proplacení pohotovosti, kterou mají nařízenou v rámci své služby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Dosud policisté dostávali za pohotovost jen zhruba třetinu platu, chtějí však doplatit zbytek do 100 procent platu. S vedením pražské policie už se takto dostalo do sporu více než tři sta bývalých či současných členů jednotky. V součtu jde o stovky milionů korun.

Ti, kterým už v mezidobí nadřízení a poté jako odvolací instance i sám ředitel pražské policejní správy jejich požadavek na doplacení peněz ve správním řízení zamítli, se rozhodli přes advokáty obrátit na soud.

„Vzhledem k tomu, že Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy nevyhovělo návrhům na přiznání jejich nároku ani neprovedlo dostatečné dokazování, přistoupili policisté k podání správních žalob k Městskému soudu v Praze v celkem 41 případech, kde ředitel již rozhodl,“ nastínila advokátka Alice Hejzlarová, jejíž pražská kancelář LP Legal policisty zastupuje.

Ozval se policii, že se inspiroval střelcem z fakulty, záhy mu rozrazila dveře zásahovka

Krimi

Doplnila, že v současné době probíhá více než 320 řízení o doplacení služebního příjmu „za nezákonně nařizovanou pohotovost na útvaru“. V době pohotovosti policisté podle ní vykonávali služební úkoly, za které jim bylo poskytnuto pouze 35 procent platu.

„Nyní máme rozhodnuto o 28 žalobách v této věci, kdy Městský soud v Praze konstantně dává za pravdu policistům. Pokud vykonávali služební úkoly v době pohotovosti, měl by jim být doplacen služební příjem,“ upřesnila Hejzlarová.

Soud: Mají nárok

Naposledy správní soud rozhodl ve prospěch členů jednotky ve středu, a to hned v sedmi dalších případech. „Rozhodnutí ředitele Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy se zrušuje a věc se vrací žalovanému k dalšímu řízení,“ stojí ve všech rozsudcích městského soudu.

Ten konstatoval, že by se mělo vedení pražské policie znovu zaobírat tím, že by služební pohotovost policistů měla být ohodnocena stejně jako běžná služba, tedy normálním platem, a nikoli pouze odměnami v třetinové výši.

„Když jsme ve službě, dostáváme sto procent platu, když máme pohotovost, tak jen 35 procent, přitom rozdíl je v tom, že ve službě jsme v ‚čerňákách‘ (výjezdová uniforma) a během pohotovosti můžeme mít civilní oblečení. Jinak musíme být ve stejné budově a stále připraveni,“ přiblížil hlavní problém sporu už loni v říjnu serveru Seznam Zprávy jeden z policistů.

Dívku napadenou opilým policistou museli operovat

Krimi

Jejich režim je takový, že jsou čtyři dny v práci a poté mají čtyři dny volno. V pracovním cyklu se jim pak střídá služba, pohotovost, služba, pohotovost. Za první z nich dostávají běžný plat, za to druhé jen třetinu formou odměn.

Vše se vrací na začátek

„Pořád je v to v řešení. Naše ředitelství rozhodlo, že nemají na doplacení na nárok, což policisté zažalovali. A soud řekl, že se tím máme zabývat znovu. Věc je tedy nyní opět na začátku v řízení u nadřízených dotyčných policistů,“ přiblížil ve středu mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Pro současné i bývalé policisty ze speciální pořádkové jednotky je ve hře hodně. Neohodnocení pohotovostí částkou ve výši 100 procent platu má dopad jak na samotný plat, tak i následně na odchodné a výsluhy v případě ukončení služebního poměru u Policie ČR. Obojí se vypočítává právě z platu, a pokud je kvůli neproplácení pohotovosti nižší, jsou pak logicky nižší i odchodné a výsluhy. Už jen v případě zmíněných více než 320 policistů jde celkově o stamiliony korun. „Ten nejmírnější odhad je půl miliardy,“ podotkl důvěryhodný zdroj Novinek z bezpečnostních kruhů.

Spory některých členů pořádkové jednotky s jejich šéfy vygradovaly místy natolik, že už několik desítek policistů raději sbor opustilo. Ať už kvůli penězům, nebo podle zdroje Novinek i kvůli údajné šikaně a perzekuci ze strany šéfů, kterým prý vadí, že policisté vedou s vedením krajského ředitelství správní, nebo dokonce i soudní řízení.

Mrhání veřejnými prostředky?

„Městský soud rozhodl již o více než polovině podaných žalob tak, že posouzení ředitele a náměstka KŘP Praha nebyla správná a policie má rozhodnout znovu a lépe. Police však dosud nezměnila svůj postoj k soudním sporům, i když již vznikla tzv. ustálená soudní praxe. Jeden takový soudní spor stojí bezmála dvacet tisíc korun jen na přiznaných náhradách,“ upozornila Hejzlarová s tím, že náklady má také soud – na soudce i úředníky.

V současné době tak policie podle ní vydala za zbytečná soudní řízení půl milionu korun, které mohla ušetřit, pokud by respektovala soudní judikaturu.

„Nutno podotknout, že od Městského soudu v Praze získala policie již od prvních rozhodnutí jasný a podrobný návod, jak rozhodnout zákonným způsobem,“ dodala advokátka.

Nynější spory členů pražské jednotky mohou mít lavinový efekt i v dalších policejních složkách a také v jiných krajích než jen v metropoli.

Speciální pořádková jednotka je důležitou součástí nejen pražské policie. Její členové jsou nasazeni na demonstrace, protesty nebo třeba i sportovní a kulturní masové akce, živelné pohromy, požáry, v minulosti třeba i na covidová opatření. Zasahovali ale mimo jiné i při prosincové tragické střelbě na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde tamní student zastřelil 14 lidí a poté i sebe.

Těžkooděnci v Praze zasahovali proti fanouškům AC Milán, jeden měl zaútočit na policistku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám