Hlavní obsah

Policisté v Liberci trénovali zásah proti střelci, figuranty sehráli profesoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Ústí nad Labem a Pardubicích trénovaly speciálně vycvičené hlídky policistů zásah proti aktivnímu střelci v univerzitním prostředí také v Liberci. V pátek opakovaně zasahovaly proti střelci v budově, kde má liberecká Technická univerzita třeba chemické laboratoře.

Policisté trénovali v Liberci zásah proti střelci na univerzitě.Video: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Po tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jsou policisté s tuzemskými univerzitami v úzkém kontaktu. Konkrétně v Liberci už na téma bezpečnosti během mimořádné situace školili zaměstnance univerzity a policisté z takzvaných prvosledových hlídek, kteří by při takové mimořádné situaci zasahovali, si také byli všechny univerzitní budovy prohlédnout.

„Nyní už aktivně trénujeme zákrok proti nebezpečnému pachateli, který do budovy vnikl se zbraní a s cílem poranit nebo usmrtit co největší počet lidí. Ověřujeme si díky tomu v praxi techniky, taktiky a metody, které trénujeme. Vidíme, jak mohou fungovat v reálném prostředí, které pro policisty není známé,“ popsal za liberecké policisty Josef Havelka.

Na ústecké univerzitě cvičili policisté zásah při ozbrojeném útoku

Krimi

Pohyb v budově po příjezdu na místo byl podle něj pro policisty už intuitivní a v zásadě velmi rychlý. „Největší časová prodleva většinou bývá od začátku situace do zavolání na tísňovou linku, potom už se ten koloběh rozjede a je to celkem rychlé,“ uvedl policista.

Foto: Michael Polák, Novinky

Figuranty při libereckém cvičení sehráli vysokoškolští pedagogové.

Na liberecké univerzitě bylo v pátek rektorské volno, takže figuranty prožívající drama uvnitř univerzitní budovy muselo sehrát pětapadesát vysokoškolských pedagogů. „Kdyby nedej bože mělo k nějakému útoku u nás dojít, tak budou mít představu, jak se chovat nebo jak to probíhá,“ řekl na adresu profesorů mluvčí liberecké univerzity Radek Pirkl.

Univerzita už na doporučení policie zavedla některá opatření. V učebnách ve starších budovách například rozmisťuje skříňky s klíčem od každé učebny, aby se lidé uvnitř mohli v případě potřeby zamknout.

Vycvičených civilistů se zbraní na pomoc v krizi je v Česku už tisícovka

Domácí

Výběr článků

Načítám