Hlavní obsah

Policista neudělá nic bez rozkazu, řekl Schwarzenberg. Chce řešit tibetské vlajky

Praha

Předseda zahraničního výboru Sněmovny a čestný předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi uvedl, že opozice chce vědět, kdo dal pokyn policistům, kteří prověřovali tibetské vlajky na půdě FAMU a jiných místech Prahy. Chce taky objasnit, jakou roli v tom hrál policejní prezident Tomáš Tuhý.

Foto: Petr Horník, Právo

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Policista je jako voják, neudělá nic bez rozkazu. Samotní policisté jednali na demonstracích velmi slušně, ale někdo někde dal pokyn k prověření tibetských vlajek. Smysl mimořádné schůze je objasnit, kdo dal pokyny, aby policie postupovala proti zákonu,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Dále rovněž podotkl, že osobně policejního prezidenta nezná, ale byl by rád, kdyby se objasnila jeho role při zásazích proti vyvěšování tibetských vlajek. Sněmovna se má incidenty při návštěvě čínského prezidenta zabývat příští týden.

Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD), který byl také hostem Otázek, zdůraznil, že se kolem vlajek dělá zbytečná diskuze. Policie podle něj dělala dobrou práci a zachovala by se tak, i kdyby ČR navštívil jiný významný prezident.

Štěch: Nic neporušili

„Pokud mají policisté indicie, že to může být nebezpečí, musí to prověřit. Pokud by policisté v budově FAMU něco hledali, chodili po budově bez povolení, bylo by to něco jiného. Podle mě nic neporušili – ani zákon o vysokých školách,“ konstatoval Štěch.

Podle něj by se Sněmovna měla věnovat důležitějším tématům, chápe ale, že opozice nemá jiná témata. To Schwarzenberg ovšem rezolutně odmítl.

Debata se dotkla také nešťastného vyjadřování prezidenta Miloše Zemana, kvůli kterému senát přišel s usnesením, že má prezident zmírňovat konflikty ve společnosti.

„Jeho vyjadřování pramení jinde. Každý, kdo má co dočinění s člověkem, který užívá jakoukoli drogu, ví, že odstraňuje jakékoli zábrany. Mluvím o droze, která je u nás nejpopulárnější, a to je alkohol. Já jsem na kvalitu, jiní jsou na kvantitu,“ reagoval čestný předseda TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám