Hlavní obsah

Policie obvinila exnáměstka civilní rozvědky Blahuta

Právo, rav
Aktualizováno

Policie v pátek obvinila bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s hospodařením úřadu. O obvinění informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ), Česká televize poté uvedla, že se zahájení trestního stíhání týká právě Blahuta. Policie u něho provádí domovní prohlídku a je vyslýchán.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

ČT a server Ekonomický deník uvedly, že policie zadržela také exministra vnitra Milana Chovance a bývalého ředitele této tajné služby Jiřího Šaška. Důvěryhodný zdroj Právu ale sdělil, že Chovanec není do případu zapojen. Další zdroj z Chovancova okolí pro Právo dementoval, že by byl Chovanec zadržen nebo předveden k výslechu. Policie ho prý ani nekontaktovala. „Nic se u mě neděje,“ řekl Právu Chovanec.

Podle důvěryhodného zdroje Práva není v případu zadržen ani bývalý ředitel Šašek.

„Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze zahájil dnešního dne pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze v souvislosti s trestním oznámením týkajícím se hospodaření Úřadu pro zahraniční styky a informace trestní stíhání jedné osoby pro zločiny podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby Další informace nemohou být sdělovány vzhledem k tomu, že jsou podle zákona informacemi utajovanými,“ sdělil v pátek na webu pražských vrchních žalobců státní zástupce Marek Bodlák.

Prověřování účetnictví 

Případ podle všeho souvisí s podezřením, že z tajné služby odtekly až stovky milionů korun a buď na to chybí doklady, nebo úřad zaplatil nepotřebné a předražené věci. Podle dřívějších zjištění Práva vyšetřovatelé původně pracovali dokonce s částkou zhruba tři čtvrtě miliardy korun v období let 2015 až 2017.

Inspekce ÚZSI kvůli tomu už loni na jaře začala prověřovat celé účetnictví rozvědky a vyslýchala větší množství jejich zaměstnanců, přičemž část z nich už prý raději dobrovolně službu opustila.

Pod řadou kontrolovaných investic byl podepsán právě bývalý ředitel Šašek. Toho pak loni v květnu tehdejší ministr vnitra a nynější šéf resortu obrany Lubomír Metnar (za ANO) postavil mimo službu.

Důvodem byla závažná zjištění kontroly inspekce v podobě možného nezákonného, a dokonce i trestního jednání vedení civilní rozvědky v čele se Šaškem. Ten nastoupil do čela rozvědky v roce 2014 za éry ministra Chovance.

„Z dosavadních závěrů vyplývá i důvodné podezření, že se ředitel ÚZSI a někteří další příslušníci úřadu dopustili jednání, která mají znaky trestných činů proti majetku a proti pořádku ve věcech veřejných,“ řekl loni v květnu Právu Metnar.

Kauza se ale rovněž může týkat i toho, že civilní rozvědka zřejmě uskutečnila v zahraničí finančně nákladné operace, o kterých vláda neměla ani ponětí. I když je podle zákona musí svým usnesením schválit. Přišla na to zmíněná kontrola inspekce ÚZSI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám