Hlavní obsah

Policie provádí na hranicích preventivní kontroly. Neví však, koho hledat

Novinky, zpe, jas
Praha
Aktualizováno

V reakci na útok v Berlíně provádí česká policie na hranicích namátkové kontroly, uvedl v úterý policejní prezident Tomáš Tuhý po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD). Policisté však nevědí, koho mají hledat.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference předsedy vlády k aktuálním událostem v Berlíně a bezpečnostní situaci v ČR. Na snímku policejní prezident Tomáš Tuhý, premiér Bohuslav Sobotka, ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Nedošlo k znovuzavedení kontrol, přesto v tuto chvíli policie na česko-německé a částečně česko-polské hranici provádí preventivně namátkové kontroly,” uvedl Tuhý. „V tuto chvíli ale nemáme od německých kolegů informace k popisu pachatele,” dodal.

Německá policie totiž v úterý odpoledne oznámila, že Pákistánec, kterého zadržela, není útočníkem. Pachatel pondělního útoku je tak stále na útěku. To potvrdil i Chovanec. „Naši němečtí kolegové potvrdili, že ten člověk s největší pravděpodobností pachatelem není,” sdělil.

ČR prý konkrétní nebezpečí nehrozí

Sobotka řekl, že se čeká na zpřesnění a nové informace z německé strany. „Zatím nebyl identifikován žádný styčný bod mezi ČR a tím útokem,” ujistil premiér.

Zdůraznil, že Česká republika není konkrétně ohrožena, ale že policie preventivně posílí hlídky. „Policie bude masivně přítomna během Vánoc a Nového roku tam, kde bude větší masa lidí,“ informoval premiér.

„Zpravodajská skupina se shodla na zachování stupně číslo jedna. Platí, že ČR nehrozí žádné konkrétní nebezpečí,“ řekl Sobotka.

Šéf vnitra dodal, že navýšení bude v řádu několika set policistů. Nasazeni budou nejen v Praze ale i v dalších větších městech. Chovanec zatím nepočítá se zapojením armády. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) informoval, že armáda má pro posílení policie připraveno 700 vojáků.

Sobotka zároveň vyjádřil podporu berlínské vládě. „Došlo k odpornému a nelidskému útoku, jednoznačně ho odsuzuji. Je to útok na naši kulturu, útok na naše hodnoty a svobodu,“ komentoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám