Hlavní obsah

Pojmenujte se Klíšťata, navrhl Rath skupině poslanců kolem Peake

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatím bezejmenná platforma poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake by se podle poslance Davida Ratha (ČSSD) mohla jmenovat Klíšťata. Peake s kolegy, kteří opustili Věci veřejné, zatím pojmenování pro nový subjekt hledá.

Rath: jmenujte se KlíšťataVideo: Novinky

 
Článek

"Peake se drží moci a funkcí jako klíšťata se drží třeba vaší šíje," uvedl Rath při sněmovní diskusi, která předchází hlasování o vyslovení důvěře kabinetu.

Následně dodal, že název pro nový subjekt by mohl být právě Klíšťata.

Poslanci se v debatě přeli o definici přeběhlictví, na němž bude podle opozice postavena případná vládní většina. Zástupce ČSSD nadzvedl šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, který jim připomněl poslance Stanislava Humla, který po svém vyloučení z VV vstoupil do poslaneckého klubu ČSSD.

Rath i další řečníci ČSSD toto srovnání odmítli, neboť Huml prý nepřeběhl, ale byl vyloučen a navíc podle Ratha přešel "ze zámku do podzámčí", čímž žádné výhody nezískal.

Spor o prvního přeběhlíka

O další pozdvižení se postaral předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který ČSSD připomněl, že vlády ČSSD se rovněž v minulosti opíraly o přeběhlíka, jmenovitě někdejšího poslance ODS Petra Kotta, který měl ve Sněmovně problémy s alkoholem.

Rath v emotivní reakci zabrousil ještě hlouběji do historie a připomněl občanským demokratům poslance Tomáše Teplíka, který v 90. letech po vyloučení z ČSSD vstoupil do ODS.

S odkazem na Kottova opilecká extempore pak Rath připomněl svůj spor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), kterého značil za opilého, za což mu mandátový a imunitní výbor uložil pokutu a povinnost omluvit se. [celá zpráva]

Rath se podivil, že ministrova údajná opilost koalici nevadila. "Mně jste dali omluvu, trestáte ty, co na to upozorní," hřímal za řečnickým pultíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám