Hlavní obsah

Pojišťovny budou přispívat hasičům na techniku, odhlasovali poslanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny by podle poslanců měly odvádět tři procenta z vybraného povinného ručení na financování hasičů. Ti by si z vybraných peněz měli financovat obnovu techniky. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) označil návrh za daň z obratu a připomněl, že se tato daň nepochybně promítne do zvýšení sazeb povinného ručení. Stanjura apeloval zejména na kolegy z TOP 09, jejichž část návrh podporovala.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc oponoval, že pojišťovny mají každoročně zisk a tato změna se do cen pro zákazníky nepromítne. Tejc zmínil, že v budoucnu by mohla pojištění poskytovat jediná instituce, například státní podnik.

Poslanci původně navrhovali, aby pojišťovny platily dokonce šest procent. Pozměňovací návrhy však částku snížily.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že pojišťovny podle jeho názoru nezvýší jen ceny povinného ručení, ale veškeré produkty, a vyšší náklady tak rozloží mezi všechny pojištěnce. „Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly,“ uzavřel ministr.

Poslanec Stanislav Huml zdůraznil, že jakákoliv částka vydaná na prevenci se násobně vrátí.

Před závěrečným hlasováním se poslanci přeli o nepřehlednost procedury. Návrh Borise Šťastného (ODS) vrátit materiál do druhého čtení však neprošel.

Reklama

Výběr článků

Načítám