Hlavní obsah

Pohoršení v Senátu: Doubrava zpochybnil masakr v Buči, následoval hromadný odchod ze sálu

Senátor a exkomunista Jaroslav Doubrava (za Severočechy.cz) ve středu rozhořčil své kolegy v Senátu, když začal šířit dezinformace o postupu Ruska na Ukrajině. Po projevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zpochybnil ruskou účast na masakru v Buči, načež část senátorů opustila jednací sál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jaroslav Doubrava (za Severočechy.cz)

Článek

„Chtěl bych doporučit každému, kdo má touhu hledat informace na internetu, aby si dával pozor na to, aby nespadl do pasti dezinformací nebo propagandy, která i u nás je k dispozici,“ reagoval na vystoupení Doubravy senátor Pavel Fischer (nezávislý).

Současně odkazoval na to, že zpochybňovači očitých svědectví z Ukrajiny by si měli informace z internetu porovnat například s informacemi z výročních zpráv českých tajných služeb.

Zelenskyj na dálku promluví k českému parlamentu

Domácí

Senátoři ve středu (stejně jako poslanci) vyslechli projev Zelenského, který se uskutečnil prostřednictvím videokonference. Následně měli na programu usnesení, ve kterém členové horní komory mimo jiné konstatovali, že je Rusko odpovědné za potravinovou krizi, kterou způsobuje ruská blokáda ukrajinských přístavů, a tím i dodávky ukrajinského obilí, zejména do Afriky a na Blízký východ.

Přečetl si to „v zahraničí“

Doubrava, který je znám svými proruskými aktivitami a podporou kroků ruského prezidenta Vladimira Putina, odmítl pro usnesení hlasovat. Následně mluvil o informacích, které si prý přečetl „v zahraničí“.

„Například záležitost nebo to neštěstí v té Buči nemohli podle těch zpravodajství spáchat ruští vojáci a tak dále,“ prohlásil v rozporu se svědectvími z místa masakru.

Nesouhlasná reakce přítomných eskalovala v odchod části senátorů. I přesto ještě do poloprázdného sálu doplnil, že část ukrajinských aut podle něj do ČR přijela z oblastí, kde lidé o válce pouze slyšeli. „Určitě se jich nikterak nedotkla,“ uvedl.

SPD hlasovala proti usnesení na podporu Ukrajiny

Domácí

V rozepři vyústilo schvalování zvláštního usnesení k Ukrajině také ve Sněmovně. Schválení dokumentu, ve kterém poslanci vyzvali zbylé státy světa k vyšetřování válečných zločinů v zemi, podpořili zástupci všech klubů s výjimkou poslanců SPD, kteří po jeho schválení oproti zbytku ani netleskali.

Reklama

Výběr článků

Načítám