Hlavní obsah

SPD hlasovala proti usnesení na podporu Ukrajiny

Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili usnesení, ve kterém mimo jiné vyzvali všechny státy světa k součinnosti při vyšetřování válečných zločinů páchaných ruskými okupanty na území Ukrajiny. Podpořilo ho i opoziční ANO, proti naopak byli zákonodárci z hnutí SPD. Ke schvalování usnesení přistoupili poslanci po vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který k oběma komorám parlamentu promluvil prostřednictvím videopřenosu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala (vpravo) a předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Článek

Usnesení, které odsuzuje ruskou politiku zaměřenou na zničení soudržnosti a státnosti Ukrajiny, konstatuje odpovědnost Ruska za rozpoutání války a zničené životy a majetek lidí nebo vyzývá českou vládu k podpoře Ukrajiny dodávkami potřebného materiálu a zasazováním se o její integraci do EU, předložilo grémium Sněmovny.

Pro schválení hlasovalo 137 ze 155 přítomných poslanců ze všech politických stran. Proti byli pouze zástupci hnutí SPD, hlasování se zdržel poslanec ANO Miloslav Janulík.

S nechutí hlasovat pro usnesení se poslanci SPD netajili už během dopoledne. „Jsou tam věci, které považujeme za předčasné, protože hovořit o válečných zločinech teď, když ještě nerozhodl žádný soud, nám přijde předčasné. Takže jsme zdrženliví,“ řekl Novinkám před hlasováním poslanec SPD Jiří Kobza.

Usnesení Sněmovny
I. kategoricky odsuzuje ruskou politiku zaměřenou na zničení soudržnosti a státnosti Ukrajiny;
II. vyzývá všechny státy světa, aby poskytly co největší součinnost při vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti páchaných na území Ukrajiny, tak aby bylo zajištěno potrestání pachatelů těchto zločinů;
III. konstatuje jednoznačnou odpovědnost stávajícího vedení Ruské federace za zločin agrese a rozpoutání války proti Ukrajině;
IV. konstatuje, že Ruská federace nese vinu za škody na životech a majetku na území Ukrajiny, jež musí nahradit reparacemi;
V. vyzývá vládu České republiky, aby nadále podporovala Ukrajinu dodávkami potřebného materiálu a zasazovala se o integraci země do EU.

KOMENTÁŘ: Bez dodávek zbraní by na Ukrajině nastal mír. Ruský mír – Alex Švamberk

Komentáře

SPD v oficiálním stanovisku uvedla, že hnutí považuje za dostatečnou podporu předchozích usnesení, a sice toho únorového k odsouzení ruské agrese a dubnového k vraždění v Buče.

„Jsme přesvědčeni o tom, že dodávky zbraní a munice na Ukrajinu vedou pouze k prodlužování konfliktu, který může dále eskalovat. Hnutí SPD odmítá snahy zatáhnout Českou republiku prostřednictvím současné vlády Petra Fialy (ODS) s podporou NATO do případného válečného konfliktu kvůli dalším a dalším dodávkám zbraní a munice. Z těchto důvodů nemůžeme podpořit navrhované další plánované usnesení Sněmovny,“ uvádí nyní SPD.

Schvalování předcházelo vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který promluvil k oběma komorám parlamentu. V proslovu poděkoval za pomoc ČR, a to jak materiální, tak humanitární ve formě přijetí uprchlíků. Zároveň varoval před možnou postupující ruskou agresí. Té Ukrajina čelí už od konce února.

Zelenskyj poděkoval Česku za pomoc. Rusko chce i vás, varoval

Domácí

Vlastní usnesení budou schvalovat také senátoři. Ti v něm podle informací Novinek vyslovují podporu uvalení co nejpřísnějších sankcí na Rusko a Bělorusko, dokud nedojde k „postavení osob odpovědných za organizování agrese, válečných zločinů, zločinů proti lidskosti, genocidy, porušování lidských práv a hybridní agrese proti členským státům EU před soud“.

Reklama

Výběr článků

Načítám