Hlavní obsah

Podnikat se už skoro nevyplatí, tvrdí hostinští

Nejdřív covid, pak zdražení energií a teď zvýšení daně z přidané hodnoty u točeného piva. To vše je podle majitelů restaurací a hospod pro řadu z nich téměř smrtící koktejl. „Už dnes lidé šetří, kde se dá, a nové kroky vlády vyženou i ty zákazníky, kteří nám zbyli,“ tvrdí hostinští, se kterými reportéři Práva mluvili.

Foto: Jan Halaška, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Hostů od covidu a pak po zdražování ubylo a tohle nám nepomůže. Dalo se čekat, že půjdou daně nahoru. Rozumím, že chtějí víc zdanit alkohol a cigarety, někde musí peníze vzít. Jenom nechápu, proč vynechali víno. To snad není alkohol?“ divil se v pátek číšník Michal v jedné z berounských restaurací.

„Z našich českých pivařů to vinaře neudělá a jen ti, co pijou víno, nás hospodské rozhodně nezachrání. Lidi, co chodí k nám, si dají o jedno pivko míň nebo nebudou pít dražší dvanáctku a dají si desítku. To už jsem teď zaznamenal, že se dvanáctky nevytočí tolik co dřív,“ poznamenal hospodský.

Reagovat na zvýšené DPH budou muset zřejmě i vyhlášené restaurace v centru Českých Budějovic. „Samozřejmě že nás to zaskočilo. Ten skok je poměrně velký a budeme muset zvážit další zdražení. Teď prodáváme plzeňskou dvanáctku za 65 korun a cenu jsme zvyšovali asi před dvěma měsíci, což se na zájmu neprojevilo. Snažíme se jít hlavně do kvality,“ vysvětloval Právu Zdeněk Novotný, vedoucí restaurace Zvon na náměstí Přemysla Otakara II.

Prazdroj: Vyšší DPH na čepované pivo omezí prodeje a výběr daní bude nižší

Ekonomika

Jinak se k vyšší dani staví hostinský z malé vesničky na Českobudějovicku, který nechtěl zveřejnit své jméno. „Přestože vaříme obědy, v podstatě bojujeme o přežití. Zvedli nám energie a teď tohle. Pivo i kořalky zdražím a ještě se budu snažit o to, aby místní platili na ruku. Stejně si myslím, že hospodu neudržím, hostů je už nyní docela málo,“ lamentoval hostinský s tím, že podobnou situaci za třicet let praxe nezažil.

Podle Tomáše Kolaříka, majitele dvou restaurací v Teplicích, vše nejvíc odnese zákazník. Zatím prý ale nepřemýšlel o tom, o kolik korun bude muset pivo zdražit. „Každopádně to bude mít negativní dopad na návštěvnost restaurací. Už nyní mají zákazníci hluboko do kapsy. Ceny jsou pro ně na hraně únosnosti, a pokud tu pomyslnou hranu překročí, tak je možné, že lidé přestanou chodit a řada z nás bude muset své podniky zavřít,“ připustil Kolařík.

Jiří Březina, který v karlovarské čtvrti Rybáře provozuje restauraci U Břízků, říká, že se teprve uvidí, jestli bude vládní návrh vůbec schválen a kdy to bude. „Se zdražováním se teprve uvidí. Úbytek hostů je již nyní, protože nám nepřeje vůbec počasí. Sezona měla dávno začít, ale kvůli chladnu se tak nestalo, kšeft je stejně mizerný. Budu muset zvažovat v budoucnosti, zda to má vůbec smysl,“ konstatoval Březina.

Léky, teplo, voda i pivo zdraží. Jídlo nezlevní

Ekonomika

Pivo o tři koruny dražší

Jasno už má Tomáš Korčák, provozovatel olomoucké restaurace U Berňáku. „Budu muset zdražit, nedá se nic dělat. Kořalku se pokusím ještě udržet na nynějších cenách, u piva půjdu o tři koruny nahoru. Bojím se ale odlivu zákazníků. Pivovary zdražovaly během roku třikrát, dvakrát o korunu, jednou o téměř dvě. Vymlouvaly se na covid, pak na energie, válku. No a teď zase zdražíme my. Pro hosty hrůza a pro mě taky! S kaž­dým pohybem cen chce přidat i personál. Podnikat se už skoro nevyplatí,“ řekl Právu.

„Novinka nezničí restaurace, kde si lidé dají pivo k jídlu. Bude ale likvidační pro klasické pivnice. Tam patří i naše hospoda, kde nečepujeme plzeňské, ale dostupná piva pro obyčejné lidi,“ říká majitelka břeclavského hostince Hanačka Olga Kelemenová.

Ta očekává odliv zákazníků, a kdo přijde, omezí spotřebu. „Nebude to první pokles zájmu, ten přišel už s covidem, když lidé kvůli uzavření hospod začali kupovat výčepní zařízení a rozjeli garážové hospody a do hospody už se nevrátili, případně jen omezeně. Už teď si hospoda stěží vydělá sama na sebe. Čekám, že nejedna pivnice skončí,“ předpovídá Kelemenová.

Staronová opatření. Vláda často vrací to, co tu už dříve bylo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám