Hlavní obsah

Podle Topolánka chudneme. Lidé to chtějí řešit snížením počtu úředníků i zdaněním bohatých

Podle bývalých českých premiérů je potřeba řešit deficity veřejných rozpočtů i potíže s vývojem ekonomiky. Sedm z deseti lidí by při tom snížilo počet úředníků. Dalších 31 procent by navýšilo daně pro lidi s vyššími příjmy. Úspory v oblasti sociálních dávek by hledalo 26 procent, pětina by zvýšila daně firmám.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Mirek Topolánek

Článek

Vyplývá to z průzkumu Trendy Česka, které pro Českou televizi provedla agentura Kantar CZ. Sedmnáct procent lidí by podle něj omezilo dotace průmyslovým a zemědělským podnikům. Tři procenta Čechů by pak snížilo investice.

Podle bývalého premiéra a exguvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka je velký problém zrušení superhrubé mzdy, ke kterému došlo od ledna 2021. „Naprostá většina ekonomů řekla, že největším problémem je, že jsme snížili daně těm bohatším. Chybí tu 150 miliard korun,“ řekl v televizních Otázkách Václava Moravce.

Poláci nechtějí být udření, ministryně práce zvažuje volné pátky

Ekonomika

Lidé si podle něj nemají dělat iluze, že pomůže nějaké větší zdanění bohatých, muselo by se zvýšit zdanění střední třídy.

Podle dalšího bývalého premiéra Mirka Topolánka by pak mělo dojít ke snížení počtu obcí, kdy jich je příliš mnoho a často u nich platy starosty a tajemníka spolykají celý rozpočet. „V zákoně by se mělo stanovit, že obce začínají od tisíce obyvatel,“ konstatoval.

Chybou podle něj bylo i stanovit počet krajů na čtrnáct. Jedním z řešení problémů státního rozpočtu vidí také v tom, že by se snížil objem prostředků na platy státních zaměstnanců.

„Je potřeba lidem říct, že chudneme. Že se to netýká až našich dětí a vnuků, ale už nás teď. Chudneme nyní a je třeba lidem říct, že se s tím musí něco dělat, jinak se lidem nezabezpečí základní věci,“ okomentoval vývoj české ekonomiky a veřejných rozpočtů Topolánek. Podle něj by to lidem měli říct šéf opozičního ANO Andrej Babiš a premiér Petr Fiala (ODS) společně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce vládě předložit návrh rozpočtu na příští rok se schodkem maximálně 235 miliard korun. Plánovaný deficit by tak měl oproti letošku klesnout nejméně o sedmnáct miliard.

Radim Fiala z SPD: Obstrukce u důchodové reformy neplánujeme

Domácí

Výběr článků

Načítám