Hlavní obsah

Poláci nechtějí být udření, ministryně práce zvažuje volné pátky

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne, oznámila ministryně Agnieszka Dziemianowiczová-Bąková podle televize TVN 24. První možností je zkrátit pracovní týden na 35 hodin, druhou zavést volné pátky.

Foto: Profimedia.cz

Polská ministryně práce a sociálních věcí Agnieszka Dziemianowiczová-Bąková

Článek

„Uplynulo už více než 100 let od zavedení osmihodinové pracovní doby, skoro před půl stoletím se zavedly volné soboty. Od té doby se toho hodně změnilo, a tak by se mohl udělat další krok, či alespoň zahájit dialog na toto téma,“ řekla ministryně. „Mým přáním a plánem je zkrátit pracovní týden. Jak? O tom se vede diskuse,“ dodala.

Polská společnost je podle zástupkyně Levice ve vládě premiéra Donalda Tuska jednou z nejvíce udřených v Evropě. Zkrácení pracovního týdne by podle ní prospělo nejen zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům. „Vůbec neplatí, že čím víc hodin stráví zaměstnanec v práci, tím má lepší výsledky. Vyhoření, stres a únava snižují produktivitu. Odpočinutý pracovník je kreativnější a více motivovaný,“ argumentovala.

Ministerstvo podle ní přihlíží i k řešením zavedeným v jiných zemích, jako jsou Francie a Německo. Výsledky analýz hodlá představit do konce roku.

Ministryně připustila, že z rozhovorů se zaměstnanci a zaměstnavateli vyplývá, že snazší by bylo zavést čtyřdenní pracovní týden při zachování osmihodinové pracovní doby. „Možná by se volné pátky mohly zavádět jako kdysi volné soboty – nejdříve by byly volné dva (pátky v měsíci), pak všechny,“ dodala.

Do práce na čtyři dny? Francie to chystá pro některé rodiče se střídavou péčí

Evropa

Anketa

Chtěli byste také čtyřdenní pracovní týden?
Ano, rozhodně
90,8 %
Jednou za čas by se hodil...
3,6 %
Nevím, nevím, jestli by mi to nakonec vyhovovalo
0,7 %
Ne, to bych opravdu nechtěl/a
4,9 %
Celkem hlasovalo 4934 čtenářů.

Výběr článků

Načítám