Hlavní obsah

Radim Fiala z SPD: Obstrukce u důchodové reformy neplánujeme

Opoziční strana SPD neplánuje při projednávání důchodové reformy ve Sněmovně mnohahodinové obstrukce. Nemělo by to smysl, prohlásil předseda jejího poslaneckého klubu Radim Fiala. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je reforma nutná, jinak Česko narazí do zdi.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Tomio Okamura a Radim Fiala na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

„Pro nás je důchodová reforma nehlasovatelná. Ale při projednávání obstrukce nebudou. Poté, co Ústavní soud řekl, že si koalice může dát pevnou dobu hlasování, předpokládám, že si to dají i u důchodů,“ řekl Fiala v televizi CNN Prima News.

SPD je v tomto funkčním období Sněmovny proslulá, její předseda Tomio Okamura například letos v lednu při projednávání korespondenční volby pro Čechy v zahraničí měl projev dlouhý deset hodin čtyřicet čtyři minut. Mnohahodinové projevy přitom mívá častěji.

Nerudová může na post eurokomisařky zapomenout

Eurovolby

„Věřím tomu, že koalici nepřesvědčíme, využijeme čas při projednávání jinak,“ řekl Fiala. Například tak, aby občany přesvědčili o svém názoru.

Kupka: Ubývá plátců důchodů

Podle ministra Kupky je důchodová reforma nutná, aby se zabezpečily důstojné penze i pro další ročníky obyvatel. Jinak Česko narazí do zdi. „Loni bylo 2,2 plátce na jeden důchod, v roce 2050 to bude 1,5,“ konstatoval. Proto se podle něj například zvyšuje věk pro odchod do důchodu nad 65 let.

To je ovšem jak pro SPD, tak pro další taktéž opoziční hnutí ANO nepřijatelné. V dalším funkčním období se proto pokusí tuto věc zrušit, pokud na to budou mít sílu. Lidi podle nich stejně nebudou schopni pracovat a budou na dávkách. „Aby to byla důchodová reforma, musí to obsahovat prorodinné prvky,“ pronesl Fiala s tím, že se musí zvýšit porodnost.

„Je náš zájem, abychom zachovali důchody rozumné, ale i únosné,“ řekl Kupka.

Podle návrhu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by se měl důchodový věk zvyšovat až o dva měsíce za rok podle věku dožití v padesáti letech tak, aby lidé strávili v penzi průměrně 21,5 roku. Datum odchodu by se měli dozvídat právě v padesáti letech.

To kritizuje nejen opozice, ale i demografové, kteří navrhují mírnější růst. Jurečka chce o jejich návrhu jednat.

Poláci nechtějí být udření, ministryně práce zvažuje volné pátky

Ekonomika

Výběr článků

Načítám