Hlavní obsah

Počty nemocných s respiračními infekcemi stále rostou, čísla se blíží epidemii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty případů akutních respiračních chorob včetně chřipky stále rostou. V uplynulém týdnu se nemocnost zvýšila o desetinu a pohybovala se na úrovni 1423 případů na 100 000 lidí, podle hygieniků se postupně blíží hranici epidemie.

Foto: Envato elements

Nemocnost postupně dále roste.

Článek

Data o počtech nemocných v pondělí zveřejnila Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, která jako první předkládá i celorepubliková data. Plyne z nich, že nejvyšší nemocnost v Česku přetrvává a dále roste u nejmladších dětí předškolního věku, ale nad hranicí epidemie se již pohybuje i ve věkových skupinách od 24 let věku.

Situace se výrazně liší i v jednotlivých regionech. Zatímco liberečtí hygienici zaznamenali v uplynulém týdnu nárůst nemocnosti o šest procentních bodů, ve středních Čechách byl nárůst téměř o 19 procentních bodů. V Plzeňském kraji byl naopak zaznamenán pokles.

Počty nových případů covidu-19 v posledních týdne klesají. V uplynulém týdnu evidovalo ministerstvo zdravotnictví 1604 potvrzených případů, což je pouze část toho, co loni v prosinci přibývalo během jediného dne.

Pět nenápadných příznaků nachlazení

Zdraví

Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR již dříve predikoval, že vyšší počty nakažených covidem se dají očekávat v únoru či březnu, neboť podzimní, respektive zimní vrchol epidemie proběhl mezi Vánocemi a Novým rokem.

Podle hygieniků je stále ještě možné nechat se efektivně očkovat, a to jak proti chřipce, tak proti covidu-19.

Češi jsou třetím nejtlustším národem v Evropě. Za obezitou však nemusí stát lenost či nedostatek sebekázně

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám