Hlavní obsah

Počty hospitalizovaných stále pod hranicí pro zpřísňování. Ale rostou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuzemských nemocnicích je podle úterních dat ministerstva zdravotnictví s covidem 139 pacientů, je to o 48 více než před týdnem a více než dvojnásobný počet oproti začátku září. Zpřísňovat by se zatím nemělo, ministerstvo plánuje zavádět nová opatření až od hranice 50 nově hospitalizovaných za den.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ze 139 hospitalizovaných se jich 21 nachází ve vážném stavu, který vyžaduje napojení na umělou plicní ventilaci, případně mimotělní oběh.

Ve srovnání s pondělními údaji narostl počet hospitalizovaných o 16, byť údaje je třeba brát s rezervou, protože je ministerstvo upřesňuje zpětně. Třeba v pondělí ráno statistika uváděla pro neděli 113 hospitalizovaných, po úterní aktualizaci byl počet v tomto dni navýšen na 123. Nelze proto vyloučit, že stejně budou korigována i čísla za pondělí.

Protilátky se uznávat nebudou. Lidem s nimi ale může stačit jen jedna dávka očkování

Domácí

I tak je to zatím daleko od situace, kdy by se počty hospitalizovaných pacientů s covidem zvyšovaly o 50 a více osob denně. Právě tuto hranici zmínil minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) coby mezník, při jehož dosažení by došlo k obnovení některých protiepidemických opatření.

Mělo by jít třeba o povinné testování, nošení ochrany dýchacích cest v zaměstnání, případně opětovné omezení hromadných akcí.

V pondělí ministr spolu s šéfem Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislavem Duškem a hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou konstatoval, že nárůst počtu nových případů naplňuje očekávání a ve srovnání se sousedními státy se jedná o relativně nízká čísla, kvůli nimž se není třeba znepokojovat nebo přijímat další opatření.

Veřejnosti se rovněž dostalo ujištění, že loňská podzimní vlna epidemie se nebude opakovat.

„Není v tuto chvíli důvod k jakékoliv panice nebo strašení,” uvedl v pondělí ministr.

Mírný nárůst počtu nakažených a hospitalizovaných se zatím výrazněji neprojevuje ve statistice úmrtí s covidem. Denní bilance zůstává na nule nebo nízkých jednotkách případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám