Hlavní obsah

Pochod Romů byl nezákonný, Blažek varoval před francouzským scénářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní shromáždění a následný pochod Romů v Pardubicích, který byl reakcí na sobotní potyčku, při níž byl jeden z Romů zraněn, byly nelegální. Konstatoval to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s tím, že nebudou-li dodržovány zákony, mohla by situace eskalovat do dění, které v těchto dnech vidíme ve Francii. Tam se již několik nocí konají pouliční nepokoje, jež vyvolal policejní zásah proti mladému muži, kterého zastřelil policista.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

„Shromáždění v Pardubicích je svoláno a koná se v rozporu se shromažďovacím zákonem. Účast a výzvy k účasti na něm jsou nelegální,“ připomněl ministr k neohlášené akci, kterou Romové svolali před pardubické nádraží v neděli odpoledne a na níž se sešlo několik stovek lidí z celé republiky.

Dav Romů vyrazil do pardubických ulicVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Sobotní incident mezi Romy a cizinci, podle sdělení Romů z Ukrajiny, skončil řezným poraněním jednoho z Romů.

Romové vyrazili na pochod Pardubicemi, přijeli z celého Česka

Krimi

„Ústava a zákony musejí platit pro každého – ‚většiny‘ i ‚menšiny‘,“ řekl ministr s tím, že s jiným přístupem bychom mohli záhy „dospět k tomu, co sledujeme například (a nejen) ve Francii“, dodal s poukazem na násilnosti v ulicích, které provází zapalování automobilů, rabování i bitky s policií.

„Chtějí-li, jak tvrdí, organizátoři upozornit na něco vládu, měli by tak činit v souladu se zákonem,“ apeloval ministr na organizátory protestu, který prošel Pardubicemi až na místo incidentu v Anenské ulici, kde se účastníci pokojně rozešli.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Policie zadržela 667 lidí při třetí noci výtržností a chaosu po smrtícím zákroku francouzských bezpečnostních složek na 17letého mladíka

Protesty ve Francii pokračovaly v neděli již pátou noc. Iniciovala je smrt mladíka se severoafrickými kořeny na předměstí Paříže. Ten neuposlechl příkazy policistů při silniční kontrole, načež policisté použili na ujíždějící vozidlo zbraň.

Při nepokojích ve Francii zapálili dům starosty, kde spala manželka s dětmi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám