Hlavní obsah

Počet tropických dnů v Česku roste

Průměrná teplota se v Česku od 60. let minulého století zvyšuje tempem 0,35 stupně Celsia za desetiletí. Roční množství tropických dní, tedy těch, kdy teplota přesáhne 30 stupňů, se za 30 let více než zdvojnásobilo a ročně jich tak je v průměru dvanáct.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stoupá i počet letních dnů, současně klesá množství mrazových a ledových dnů, kdy teploty klesnou a případně se drží pod bodem mrazu.

Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR, kterou tento měsíc projednala vláda. Nejvýraznější trendy oteplování, kdy průměrná teplota stoupá dokonce o více než 0,45 stupně za dekádu, jsou podle ní v lednu, červenci, srpnu a prosinci.

Dny s vysokou teplotou se řetězí za sebou, což vede k horkým vlnám
Miroslav Trnka, klimatolog

„Nárůst teploty je důsledkem zvyšování koncentrace skleníkových plynů v atmosféře,“ řekl Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Předpokládá, že tento trend podle něj bude pokračovat minimálně několik příštích desetiletí, pokud nedojde k nějaké dramatické změně v klimatickém systému a emise dále porostou.

Horké vlny trápí lidi i zvířata

Dopad zvyšování teploty je podle něj různorodý. Jednak je to nárůst počtu tropických dnů, který je markantní zvláště v nížinách. „Máme daleko větší počet dnů s vysokou teplotou a řetězí se za sebou, což vede k jevu, kterému říkáme horké vlny,“ konstatoval Trnka.

Změny klimatu přivály na Ostravsko teplomilnou kobylku

Věda a školy

Tyto vlny mohou mít těžké dopady na zranitelné skupiny obyvatelstva, ale stresují i faunu a chovná zvířata.

To zmiňuje i zpráva, podle níž má horké počasí v českých podmínkách ze všech projevů změny klimatu nejzávažnější potenciální zdravotní dopady.

„Horké vlny představují významnou zátěž pro lidský organismus, zejména pro osoby trpící kardiovaskulárními chorobami, osoby starší a osoby se zhoršenou schopností termoregulace,“ shrnují autoři zprávy.

Sněhu je stále méně

Podle Trnky se výrazně změnil i charakter zimního období, což je viditelné třeba v nížinách, kde se už jen velmi zřídka lze setkat s dlouhotrvající sněhovou pokrývkou. „Takové zimy jsou spíše výjimkou, sníh se tam bez ledových a mrazových dnů neudrží,“ zmínil.

Loňský rok v Evropě byl nejteplejším v historii měření

Věda a školy

To, že se mění teploty, se pak bezprostředně projevuje i v nástupu fenologických fází, což jsou fáze vývoje rostlin, kdy se začínají vyvíjet jejich nadzemní části, třeba listy nebo pupence.

„Nastupují dříve. Například v lužním lese na jižní Moravě vidíme posun až o tři týdny, jaro začíná dříve. Na druhou stranu podzim začíná později,“ uvedl Trnka.

Vegetace pak potřebuje vodu delší dobu, přičemž se nezměnil úhrn srážek. Takže hospodaří se stejným množstvím vody po delší dobu.

„I sucho tak začíná v krajině dříve. V červenci a srpnu jsme ho v předchozích dobách většinou čekali, ale paradoxně nyní pozorujeme větší počet suchých dnů mezi dubnem a červnem, což souvisí s dřívějším začátkem vegetační doby,“ dodal.

Sucho se mění. Je kratší, zato intenzivnější, zjistil výzkum vedený českou univerzitou

Věda a školy

Stoupání průměrné teploty lze přitom podle Trnky pozorovat například na zemědělství. „Vidíme změny v pěstovaných plodinách. Pěstujeme třeba slunečnici nebo kukuřici ve vyšších polohách, než jsme pěstovali v minulosti,“ zmínil. Uvažuje se podle něj i o pěstování sóji nebo tvrdé pšenice.

Změnilo se i pořadí produkčních oblastí. „Nejproduktivnější bývaly takzvané řepařské v oblasti Hané a v Polabí. Dnes nejvyšších výnosů dosahujeme spíše ve středních pahorkatinách, to znamená třeba na Českomoravské vrchovině,“ dodal Trnka.

Reklama

Výběr článků

Načítám