Hlavní obsah

Počasí řádilo v několika krajích. Vítr bral střechy, na auta padaly stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřky v úterý večer a v noci na středu řádily hned v několika krajích. K desítkám případů popadaných stromů a dalším následkům počasí vyjížděli hasiči ve Středočeském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji, problémy hlásili i na Vysočině a v Pardubickém kraji. Komplikace nastaly v provozu vlaků, poničené vedení vysokého napětí odstřihlo domácnosti od elektřiny.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Následky bouřek v Plzeňském kraji

Článek

„Jednalo se hlavně o technické pomoci při odstraňování stromů ze silnic. Například v Trutnově v Úpské ulici museli odklidit strom, který spadl na zaparkovaná auta. V jednotkách případů byly poškozené plechové střechy,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Vítr sroloval plechovou střechu například v ulici Pod Lesem ve Dvoře Králové nad Labem. Hasiči ji proto sundali na zem a provizorně zajistili konstrukci plachtou.

Jak mluvčí Götzová dodala, největší nárůst událostí byl v regionu po osmé hodině večer, situace se začala uklidňovat před půlnocí. V menší míře ale operátoři přijímali oznámení v průběhu celé noci.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

V Trutnově spadl strom na zaparkovaná auta.

Například stromy spadlé na zaparkovaná osobní vozidla odstraňovaly jednotky také v Libáni na Jičínsku či ve Smiřicích na Hradecku.

Ve Studnici na Náchodsku naboural do spadlého stromu po 21. hodině osobní automobil. Hasiči vozidlo vyprostili a strom z vozovky odstranili, nehoda byla bez zranění.

Energetici na východě Čech řešili řadu poruch na vysokém napětí, bez energie se ocitlo až přes pět tisíc domácností, ve středu díky opravám jich bylo již jen 500 a číslo dále klesalo.

Ve středních Čechách měli hasiči přes 140 výjezdů, nejčastěji k popadaným stromům. U obce Běleč na Berounsku zasahovali u vlaku, který najel do stromu, událost se obešla bez zranění.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Následky bouřek v Plzeňském kraji

Nejvíce výjezdů hasiči evidovali na Benešovsku a Mladoboleslavsku a v okresech Praha-západ a Praha-východ.

Více než 60 událostí řešili hasiči v Plzeňském kraji, jednalo se hlavně o stromy spadlé přes silnice.

Na dvou místech kraje najel do spadlého stromu vlak - u obce Srby na jižním Plzeňsku a u Hrádku u Sušice na Klatovsku. Oba incidenty se obešly bez zranění.

Nad Českem řádily bouřky. Impozantní blesková aktivita, hodnotí meteorologové

Domácí

Problémy v dopravě způsobily následky bouřek na Vysočině, kde se zastavily na dvou úsecích vlaky. Jednalo se o provoz mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem a mezi Rantířovem a Kostelcem u Jihlavy.

K popadaným stromům a dalším zásahům kvůli počasí pak hasiči vyjížděli v 60 případech.

Rovněž desítky výjezdů mají za sebou hasiči v Pardubickém kraji, kde polámané stromy poničily elektrické vedení. Spadlý strom mimo jiné rovněž v Žichlínku na Orlickolústecku spadl na vozidlo.

Bouřka na táboře se mohla změnit v katastrofu, strom se zřítil těsně vedle schovaných dětí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám