Hlavní obsah

Europoslankyně Charanzová se rozchází s ANO. Vadí jí národovecký kurz hnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Europoslankyně Dita Charanzová, která byla zvolena za ANO, nehodlá za hnutí kandidovat v nadcházejících volbách. Neztotožňuje se se současným směřováním hnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dita Charanzová

Článek

„Rozhodla jsem se nekandidovat za Hnutí ANO v nadcházejících evropských volbách,“ sdělila Charanzová Novinkám s tím, že vždy prosazovala liberální politiku a hodnoty, zatímco hnutí ANO podle ní v poslední době nabralo „konzervativní a národovecký kurz“.

„S tímto myšlenkovým posunem Hnutí ANO se neztotožňuji, a proto jej nemohu v Bruselu hájit,“ uvedla europoslankyně, která považuje za férové seznámit voliče se svým rozhodnutím včas.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční příští rok v létě. Charanzová v roce 2019 vedla kandidátku hnutí ANO, které získalo přes 21 procent hlasů. Je považována za jednu z nejvlivnějších členek Evropského parlamentu. Informaci o jejím rozhodnutí přinesly Hospodářské noviny.

„Předpokládám, že si Dita Charanzová sama vyhodnotila, že by nebyla v rámci naší kandidátky na vyšších pozicích, čímž by se snížila její šance se dostat do EP,“ uvedl k rozhodnutí stávající místopředsedkyně Evropského parlamentu místopředseda ANO Karel Havlíček. Charanzová podle něj nezískala nominaci žádného z krajů.

Charanzová svou opětovnou kandidaturu za ANO zvažovala delší dobu. Chuť kandidovat za hnutí do europarlamentu již dříve avizovala bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podobně jako Charanzová se s ANO v minulosti názorově rozešel europoslanec a někdejší eurokomisař Pavel Telička.

Pospíšil, Charanzová nebo Zahradil váhají. Většina europoslanců ale chce mandát obhajovat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám