Hlavní obsah

Plzeň chce odbahnit část oblíbeného rybníka Bolevák. A tak paradoxně čeká, až nateče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Část známého plzeňského rybníka Bolevák, zvaná Malý Bolevecký rybník, čeká odbahnění. Nebude se vypouštět, naopak. Práce začnou, až nejvyhledávanější vodní plocha v Plzni konečně nateče, zatím jí k plné hladině chybí čtyřicet centimetrů.

Plzeň chce odbahnit část oblíbeného rybníka BolevákVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

„Nechceme nasadit klasické bagry, půjdeme šetrnější mokrou cestou s využitím sacího bagru,“ řekl Novinkám náměstek plzeňského primátora Aleš Tolar (STAN).

Podle Martina Gregara z městské Správy veřejného statku bude třeba odstranit zhruba pět tisíc kubíků sedimentu. „Zmenšuje retenční schopnost rybníka, ale je naprosto nezávadný,“ ubezpečil Gregar.

„Sací bagr bude čerpat vodu s bahnem, to se přemístí do velkých vaků, převeze a vymodeluje se z něj nový břeh na západní straně Malého Boleveckého rybníka. Vznikne tam kout pro veřejnost, ornitologická pozorovatelna,“ uvedl Gregar.

Foto: Ivan Blažek

Vlevo Velký Bolevecký rybník, vpravo Malý

Stavbaři v Brně utopili bagr. Při stavbě protipovodňových opatření je překvapila velká voda

Domácí

Celý Bolevák zabírá přes padesát hektarů. Dotčený výběžek, který odděluje průtočná hráz s cestou, má čtyři hektary a na rozdíl od zbytku rybníka není rekreačně využíván.

„Měli bychom se vejít do pěti milionů,“ uvedl Gregar. „Musí se připravit projekt, získat příslušné povolení, otázkou je dotační spolufinancování,“ podotkl. „Vlastní práce snad proběhnou příští či přespříští rok,“ odhadl Gregar. Podmínkou je, aby kvůli ponoru sacího bagru byl Velký, a tedy i s ním propojený Malý Bolevecký rybník naplněný.

Chybí 41 centimetrů

Bolevák měl kvůli suchu minulých let a minimálnímu přítoku hluboko podstav, v září 2022 mu chybělo 128 centimetrů. Pak se rozběhl unikátní projekt, který do rybníka přečerpává přečištěnou vodu z řeky Berounky.

Ve čtvrtek 3. ledna scházelo už jen 41 centimetrů. Ostrůvek uprostřed, který signalizuje sucho, přelila voda, nyní je deset čísel pod hladinou.

Kvůli rozvodněné Berounce sice čerpadla od Vánoc stojí, pomohly ale deště. A to hlavně rybníkům v horní části bolevecké soustavy. Plný je Šídlovský i Třemošenský rybník.

Ještě Strženka

Většina kaskády už odbahněním prošla. „Sací bagr se nikde nevyužil,“ připomněl Gregar. Naposledy, v roce 2017, se zbavil sedimentů Senečák. Velký Bolevecký rybník nic podobného nečeká. „Stálo by to neskutečné peníze a ani to nepotřebuje,“ poznamenal Gregar.

Úpravy naopak čekají Strženku, malý rybník na počátku soustavy. Ten však nepatří Plzni, nýbrž Chotíkovu. „Letos nezačneme. Chystáme projekt, jde o území na hranici dvou katastrů, tak je to zdlouhavější,“ sdělila tamní starostka Eva Hirschfeldová (Občané pro Chotíkov).

Muž zapadl do bahna při krádeži ve vypuštěném rybníku. Vytáhli ho hasiči na paddleboardu

Krimi

Reklama

Související témata:
Odbahnění

Výběr článků

Načítám