Hlavní obsah

Pirátům bude radit muž, který šířil fake news

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátům v kampani do krajských voleb na jihu Moravy bude za celkovou odměnu 140 tisíc korun radit Svatopluk Bartík. Ten v listopadu 2017, těsně před prezidentskými volbami, šířil na svém facebookovém profilu dezinformaci neboli fake news, že prezident Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu maximálně sedm měsíců života.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Svatopluk Bartík u brněnského soudu

Článek

Zeman na něj podal žalobu, kterou nyní řeší brněnský soud. Soudní znalec v uzavřeném jednání podle Zemanova advokáta jednoznačně potvrdil, že prezident rakovinu nikdy neměl. Zeman po Bartíkovi žádá omluvu a pět milionů korun.

„Svatopluk Bartík se přihlásil do otevřeného výběrového řízení, které dělali jihomoravští Piráti. Byli tři kandidáti a on předložil nejlepší vizi kampaně, byl komisí nejlépe hodnocen, a má tak na starosti kampaň v Jihomoravském kraji,“ potvrdila Novinkám mluvčí strany Karolína Sadílková.

Zeman chce ve sporu kvůli rakovině stále pět milionů a omluvu dopisem

Krimi

Podle smlouvy uzavřené v Brně 23. dubna má být Bartík volebním stratégem, tematicky cílit na konkrétní voličské skupiny a spolupracovat i na vizuální a kreativní části kampaně.

Za čtyřměsíční práci Bartíkovi podle smlouvy náleží 140 tisíc korun. Má i nárok na speciální odměnu, pokud se mu podaří do zastupitelstva kraje dostat nejméně devět Pirátů.

Smlouvu s Bartíkem podepsal místopředseda strany a poslanec právě za Jihomoravský kraj Radek Holomčík. „Přesvědčily nás jeho zkušenosti s politickým marketingem i vstupní předpoklady k tomu, jak by měla kampaň vypadat. Nabírali jsme člověka na práci v kampani, ne straníka,“ řekl Novinkám Holomčík a dodal, že ve výběrové komisi ale nebyl. V té usedli lídr kandidátky na hejtmana Lukáš Dubec i další členové kandidátky Jana Leitnerová a Petr Springinsfeld.

Holomčík dodal, že jeho minulé angažmá pro šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotku za problém nepovažuje a soudní spor s Milošem Zemanem se mu sice nelíbí, ale je to podle něj Bartíkova čistě osobní záležitost.

Dejte nám šanci, vaši důvěru jsme ještě nikdy nezklamali. Piráti zahájili kampaň

Domácí

„Z našeho pohledu by byl větší problém dlouhodobá spolupráce s premiérem Babišem, s komunisty nebo SPD. Pana Sobotku jsme kritizovali za jeho podíl viny v době OKD a s tím Svaťa nemá nic společného. V otázce rakoviny Miloše Zemana jsem mu řekl, že se mi to nelíbí, ale pokud bude muset platit, je to jeho problém,” dodal Holomčík.

Bartík: Radím i ANO

Pro expremiéra Bohuslava Sobotku Bartík pracoval krátce v roce 2014 jako mediální a protikorupční poradce. „Byl jsem spojen s Úřadem vlády, ale ne s ČSSD. Radil jsem premiérovi. Nespojuji s Piráty žádné síly. Mám za úkol lidem a stranám radit, jak dělat kampaně. Na školení mi chodí i lidé z ANO. Je to to samé, jako bych byl klempíř a pracoval na opravě domu, třeba pro sociální demokraty,“ vysvětlil Novinkám Bartík s tím, že od roku 2008 není členem žádné politické strany.

Jako nestraník byl za Žít Brno čtyři roky uvolněný radní v měst­ské části Brno-střed.

Reklama

Výběr článků

Načítám